ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Άφησαν γυναίκα να πεθάνει από ασφυξία γιατί είχε περίοδο

Νεπάλ: Άφησαν γυναίκα να πεθάνει από ασφυξία γιατί είχε περίοδο
Φωτογραφία Αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/NARENDRA SHRESTHA

Μια 21χρονη στο δυτικό Νεπάλ πέθανε από ασφυξία σε μια «καλύβα για την έμμηνο ρύση», όπου βάσει μιας παλιάς ινδουιστικής παράδοσης πρέπει να μένουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

Η νεαρή άναψε φωτιά για να ζεσταθεί στην καλύβα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Λάλα Μπάχαντουρ Ντάμι, διοικητής της αστυνομίας της περιοχής Ντότι.

«Υποθέτουμε ότι πέθανε επειδή εισέπνευσε καπνό και έπαθε ασφυξία διότι έκλεισε την πόρτα της καλύβας που δεν έχει παράθυρα και άναψε φωτιά στο πάτωμα για να ζεσταθεί το βράδυ. Θα μάθουμε περισσότερα όταν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της νεκροψίας», πρόσθεσε.

Την 21χρονη εντόπισε η πεθερά της, η οποία πήγε να δει αν είναι καλά.

«Ήταν χαρούμενη επειδή θα τελείωνε η περίοδός της την επόμενη ημέρα. Το δύστυχο παιδί έκλεισε τα μάτια του για πάντα», δήλωσε η Λάξμι Μπογκάτι στην Kathmandu Post.

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε τρεις εβδομάδες αφότου μία άλλη γυναίκα και οι δύο γιοι της πέθαναν υπό παρόμοιες συνθήκες σε μια άλλη περιοχή του Νεπάλ.

18595365


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/NARENDRA SHRESTHA

Ο Ντάμι εξήγησε ότι η 21χρονη, αφού πήγε στην κοινή καλύβα για την έμμηνο ρύση και τη βρήκε γεμάτη, αποφάσισε να περάσει το βράδυ στο ισόγειο ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού. Η νεαρή ζούσε με την πεθερά της καθώς ο σύζυγός της εργάζεται στη Μαλαισία.

Βάσει του αρχαίου εθίμου των ινδουιστών, οι γυναίκες που έχουν περίοδο ή έχουν μόλις γεννήσει θεωρούνται μιαρές και ότι προκαλούν κακή τύχη. Γι’ αυτό τις αναγκάζουν να κοιμούνται έξω σε καλύβες ή στάνες, ενώ τους απαγορεύεται να αγγίζουν κάποια τρόφιμα, θρησκευτικές εικόνες και τους άνδρες.

Οι καλύβες όπου αναγκάζονται να μείνουν είναι πολύ κρύες, ενώ συχνά οι γυναίκες πέφτουν θύματα επιθέσεων. Έχουν επίσης καταγραφεί πολλές περιπτώσεις ασφυξίας, ενώ τουλάχιστον μία έφηβη έχει πεθάνει αφού την τσίμπησε φίδι.

Παρότι η πρακτική αυτή απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση του Νεπάλ το 2005 και ποινικοποιήθηκε το 2017, εξακολουθεί να τηρείται ευρέως στις αγροτικές περιοχές. Βάσει της νομοθεσίας, όποιος αναγκάζει μια γυναίκα να τηρήσει το έθιμο κινδυνεύει με τρίμηνη φυλάκιση και πρόστιμο περίπου 26 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ