Την Τετάρτη υπογράφεται το πρωτόκολλο εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
Πηγή: EPA/GEORGI LICOVSKI

Την Τετάρτη γίνονται τα αποκαλυπτήρια της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» μέσω του πρωτοκόλλου εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ το οποίο θα υπογράψουν οι πρέσβεις των κρατών – μελών της συμμαχίας.

Τον προγραμματισμό είχε ανακοινώσει ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε ήδη από το Σάββατο και το υπενθυμίζει η κυβέρνηση της πΓΔΜ  με σχετική ανακοίνωση.

«Βάσει της καθιερωμένης διαδικασίας ένταξης νέων μελών στο ΝΑΤΟ και σύμφωνα με τα βήματα που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου οι Πρέσβεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο θα υπογράψουν το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ με το νέο συνταγματικό όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνεται «με αυτήν την πράξη τα 29 κράτη-μέλη θα εκφράσουν την συμφωνία τους να γίνει η χώρα μας μέρος του συστήματος και των διαδικασιών του ΝΑΤΟ και να συμμετέχει στα όργανα της Συμμαχίας ως προσκληθέν κράτος-μέλος, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Αμέσως μετά την συγκατάθεση για το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ ξεκινά η διαδικασία κύρωσής του από τα κοινοβούλια κάθε κράτους-μέλους της Συμμαχίας. Η Ελλάδα θα κυρώσει πρώτη το Πρωτόκολλο και με αυτό τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές τροπολογίες.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα μας, με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία».

Διαβάστε επίσης