ΚΟΣΜΟΣ

Η διαφήμιση της Washington Post που προκάλεσε την οργή των εργαζομένων της

Η διαφήμιση της Washington Post που προκάλεσε την οργή των εργαζομένων της
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/JIM LO SCALZO

Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post θέλησε να τιμήσει τη μνήμη των δημοσιογράφων που «θυσιάστηκαν» για την ορθή ενημέρωση στην πρώτη της διαφήμιση κατά τη διάρκεια του Super Bowl. Το κόστος της όμως προκάλεσε την οργή των εργαζομένων της.

Είναι η πρώτη φορά που η εφημερίδα επέλεξε να διαφημιστεί κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου τηλεοπτικού γεγονότος των ΗΠΑ και ξόδεψε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια!

Στο βίντεο διάρκειας 60 δευτερολέπτων, την αφήγηση έχει αναλάβει ο Τομ Χανκς και παρουσιάζονται γεγονότα που στιγμάτισαν την ιστορία των ΗΠΑ, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τις εκρήξεις της Οκλαχόμα και στην κατάκτηση στης Σελήνης.

«Όταν πηγαίνουμε στον πόλεμο, όταν ασκούμε τα δικαιώματά μας, όταν ανεβαίνουμε στα μεγαλύτερα ύψη, όταν θρηνούμε. Όταν οι γείτονές μας κινδυνεύουν. Όταν απειλείται το έθνος μας. Υπάρχει κάποιος που συλλέγει τα γεγονότα. Κάποιος για να σας φέρει την ιστορία. Ασχέτως του κόστους. Γιατί η γνώση μας ενδυναμώνει. Η γνώση μας βοηθά να επιλέγουμε. Η γνώση μας κρατά ελεύθερους», αφηγείται ο ηθοποιός και το διαφημιστικό κλείνει με το σλόγκαν της εφημερίδας «Democracy Dies in Darkness» που σημαίνει «Η Δημοκρατία Πεθαίνει στο Σκοτάδι».

Στο διαφημιστικό σποτ εμφανίζονται ο δημοσιογράφος Όστιν Τις, ο οποίος αγνοείται στη Συρία εδώ και επτά χρόνια, η Μαρί Κόλβιν που πέθανε στη Χομς και ο Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Σφοδρές αντιδράσεις των δημοσιογράφων

Οι εργαζόμενοι της εφημερίδας αντέδρασαν στο υψηλό κόστος της αμφιλεγόμενης διαφήμισης και κατέστησαν σαφές πως θα προτιμούσαν το υπέρογκο αυτό ποσό να πήγαινε σε δημοσιογράφους.

Ο συντάκτης της εφημερίδας και αντιπρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων της ανέφερε: «Ενώ είμαι περήφανος για την Post και την κληρονομιά της, αυτό φαίνεται ένα εξοργιστικό έξοδο για μία εταιρεία που: α) προσπάθησε να καταργήσει την υγειονομική ασφάλιση των part time εργαζομένων της β) μετακίνησε όλους σε πιο επισφαλείς μορφές υγειονομικής ασφάλισης».

Ο εκδότης Fred Ryan επιχειρώντας να εξηγήσει το τεράστιο αυτό έξοδο ανέφερε πως η Washington Post αισθανόταν ότι ήταν «η κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη πλατφόρμα για να παρουσιάσει το σημαντικό αυτό μήνυμα στους τηλεθεατές στην Αμερική και παγκοσμίως».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ