ΚΟΣΜΟΣ

Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από ασφυξία σε υπόγεια σήραγγα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου

Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από ασφυξία σε υπόγεια σήραγγα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/ Khalil Hamra

Δύο Παλαιστίνιοι, ο ένας από τους οποίους ήταν αστυνομικός της Χαμάς, πέθαναν από ασφυξία λόγω τοξικών αερίων σε μια μυστική σήραγγα στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο Αμπντέλ Χαμίντ αλ-Άκαρ, ένας 39χρονος αστυνομικός, και ο Σόμπι Αμπού Κορτσάιν, 28 ετών, «υπέκυψαν από την εισπνοή τοξικών αερίων», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Ιγιάντ αλ-Μπόζουμ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στη Λωρίδα της Γάζας, θυλάκου που κυβερνάται από την Χαμάς.

Οι υπηρεσίες διάσωσης, που ειδοποιήθηκαν την Κυριακή, «κατάφεραν να ανασύρουν τους δύο ανθρώπους έπειτα από πολύωρες εντατικές προσπάθειες», ανέφερε. Δεν διευκρίνισε ποια ήταν η προέλευση των τοξικών αερίων, παλαιστινιακή πηγή ασφαλείας δήλωσε ωστόσο πως ο αιγυπτιακός στρατός δεν χρησιμοποιεί τέτοια αέρια προκειμένου να καταστήσει μη λειτουργικές τις σήραγγες.

Προς το παρόν ο τελευταίος δεν ήταν διαθέσιμος για να σχολιάσει την πληροφορία. Το 2010, οι αιγυπτιακές αρχές είχαν διαψεύσει παρόμοιες κατηγορίες εκ μέρους της Χαμάς έπειτα από τον θάνατο τεσσάρων Παλαιστινίων σε μια σήραγγα.

Με σκοπό το λαθρεμπόριο ή τη στρατιωτική χρήση, τα μυστικά περάσματα στη Γάζα ήταν για πολύ καιρό ένα απαραίτητο εργαλείο για την παράκαμψη του αποκλεισμού που επιβάλλουν στον θύλακα το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Η καταστροφή των στρατιωτικών σηράγγων αποτελούσε έναν από τους πρωταρχικούς λόγους για τον πόλεμο που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον του θυλάκου το 2014.

Η διεξαγωγή λαθρεμπορίου μέσω των στοών κάτω από τα σύνορα με την Αίγυπτο επέτρεψαν επί σειρά ετών την οικονομική επιβίωση της περιοχής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Αίγυπτος κατέστρεψε εκατοντάδες τέτοια υπόγεια περάσματα εν μέσω εντάσεων με τη Χαμάς μετά την ανατροπή το 2013 του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, μέλους των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τους οποίους προέρχεται η Χαμάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ