ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο με το θάνατο ακτιβίστριας: «Δεν ήταν έγκυος, πώς να κάνει άμβλωση;»

Μυστήριο με το θάνατο ακτιβίστριας: «Δεν ήταν έγκυος, πώς να κάνει άμβλωση;»
apimages

Η οικογένεια μιας Κενυάτισσας ακτιβίστριας, η οποία είχε εξαφανιστεί για μια εβδομάδα και βρέθηκε νεκρή, εξέφρασε φόβους για προσπάθεια "απόκρυψης" της αλήθειας και αξίωσε να γίνει νεκροτομή μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας, η οποία απέδωσε το θάνατο της νεαρής γυναίκας σε άμβλωση που δεν είχε αίσιο τέλος.

Όταν η Κάρολιν Μουάθα εξαφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη, η Διεθνής Αμνηστία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λόγω του αγώνα της κατά των εξωδικαστικών εκτελέσεων που αποδίδονται στην αστυνομία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες Τρίτη (12/02) ότι η σορός της βρέθηκε σε νεκροτομείο του Ναϊρόμπι και ότι οι έρευνες που έγιναν έδειξαν ότι είχε υποβληθεί σε "προγραμματισμένη διακοπή εγκυμοσύνης που βρισκόταν στον πέμπτο μήνα".

Σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή της υπηρεσίας ποινικών ερευνών Τζορτζ Κινότι, η Κάρολιν Μουάθα επικοινώνησε με το φίλο της, ο οποίος της έστειλε 60 δολάρια (περίπου 53 ευρώ) για να υποβληθεί σε άμβλωση - επέμβαση που είναι παράνομη στην Κένυα εκτός αν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή της γυναίκας που κυοφορεί – ενώ η εισαγωγή του πτώματός της στο νεκροτομείο έγινε με πλαστό όνομα την περασμένη Πέμπτη, μια ημέρα μετά την εξαφάνισή της.

Έξι άνθρωποι, προσθέτει ο ίδιος στην ανακοίνωσή του, μεταξύ των οποίων ο ιδιοκτήτης της κλινικής, ένας γιατρός και ο φίλος της, συνελήφθησαν.

Ωστόσο η οικογένειά της και αρκετοί Κενυάτες αμφισβητούν την αιτία θανάτου της ακτιβίστριας εξαιτίας μιας μακράς ιστορίας κρατικής βίας, αστυνομικών ωμοτήτων και εξωδικαστικών εκτελέσεων που παραμένουν ατιμώρητες.

"Δεν είδαμε ποτέ την Κάρο έγκυο, δεν ήταν έγκυος, πώς να κάνει άμβλωση;", δήλωσε ο πατέρας της Στάνσλους Μπάι σε δημοσιογράφους στο νεκροτομείο.

"Είναι αίνιγμα για μας. Είναι πολύ παράξενο επειδή είδα το πτώμα. Είχε μια βαθιά τομή στον μηρό και στην κοιλιά. Αυτό είναι άμβλωση;", διερωτήθηκε.

Ο πατέρας της διερωτάται επίσης γιατί το τηλέφωνο της κόρης του δεν σταμάτησε να χτυπάει τις ημέρες που είχε εξαφανιστεί, αλλά και για μια αναπάντητη κλήση που δέχθηκε από τον αριθμό της όταν εκείνη πρέπει να ήταν ήδη νεκρή.

"Πολλά δεν πάνε καλά. Είναι μια προσπάθεια απόκρυψης. Θέλουμε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια", δήλωσε, αξιώνοντας να γίνει "νεκροτομή από ανεξάρτητη αρχή για να γίνει γνωστή η αλήθεια".

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι περιμένουν την άφιξη ιατροδικαστή από την Ναϊβάσα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, για να κάνει τη νεκροψία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ