ΚΟΣΜΟΣ

Η Βοσνία αποδέχεται το αίτημα Τραμπ για επαναπατρισμό των αιχμαλώτων μαχητών του ISIS

Η Βοσνία αποδέχεται το αίτημα Τραμπ για επαναπατρισμό των αιχμαλώτων μαχητών του ISIS
AP Photo/Bullit Marquez

Η Βοσνία προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ για τον επαναπατρισμό των αιχμαλώτων μαχητών του ISIS στις χώρες προέλευσης τους.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου ο υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Μέκτιτς, διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά για να διαπιστωθεί ποιοι αιχμάλωτοι κατέχουν την βοσνιακή υπηκοότητα.

«Αν διαπιστωθεί ότι κάποιοι είναι υπήκοοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα τους παραλάβουμε και, αμέσως μετά την άφιξη τους, θα προφυλακιστούν και στην συνέχεια θα δικαστούν» δήλωσε στην Politika ο Βόσνιος υπουργός Ασφάλειας.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επαναπατρισμού των γυναικών, βοσνιακής υπηκοότητας, που παντρεύτηκαν με ισλαμιστές στην Συρία και το Ιράκ, όπως και των παιδιών τους, που γεννήθηκαν εκεί, τόνισε ότι «είναι περίπλοκο θέμα κυρίως για τα παιδιά με δεδομένο ότι δεν έχουν την υπηκοότητα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βοσνιακού Τύπου, περισσότερες από 60 γυναίκες από την Βοσνία μετέβησαν στο Ιράκ και την Συρία και παντρεύτηκαν μαχητές του ISIS. Υπολογίζεται ότι στις περιοχές αυτές γεννήθηκαν 80 παιδιά των οποίων ο ένας ή και οι δύο γονείς κατάγονται από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ο Βόσνιος αναλυτής Τζέβαντ Γκαλιάσεβιτς, ειδικευμένος σε θέματα ασφάλειας, εκφράζει στην εφημερίδα Politika την ανησυχία του για το ενδεχόμενο επιστροφής των πρώην μαχητών του ISIS. «Στη Βοσνία όπου δρουν 100 παραϊσλαμικές κοινότητες, Ουαχαμπίτες, υπολείμματα του τάγματος «El Mudzahedin» και η αποκαλούμενη «Ισλαμική νεότητα» είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι θα καταφέρουμε να ξεριζώσουμε από την συνείδηση των φανατικών ισλαμιστών τη λανθασμένη ερμηνεία του Ισλάμ» προειδοποιεί ο Γκαλιάσεβιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες των βοσνιακών υπηρεσιών ασφαλείας στις γραμμές του ISIS πολέμησαν 240 μαχητές που κατάγονται από την Βοσνία -Ερζεγοβίνη. Απ' αυτούς 50 έχουν επιστρέψει, 70 σκοτώθηκαν και πιθανολογείται ότι 120 βρίσκονται ακόμη στην Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ