ΚΟΣΜΟΣ

Πετρελαϊκές εγκαταστάσεις απειλεί μεγάλη φωτιά στην Καλιφόρνια

Πετρελαϊκές εγκαταστάσεις απειλεί μεγάλη φωτιά στην Καλιφόρνια
Στιγμιότυπο από το μέτωπο της μεγάλης φωτιάς στο Σόλιμαρ Μπιτς της Καλιφόρνια, που κατέκαψε πάνω από 4.800 στρέμματα δάσους, έκλεισε κομβικές οδικές αρτηρίες, απείλησε κατοικίες και εξανάγκασε τις αρχές να εκκενώσουν περιοχές σε τουριστικά θέρετρα REUTERS/Gene Blevins

Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί υποδομές και τουριστικά θέρετρα στην Καλιφόρνια, υποχρεώνοντας τις αρχές να κλείσουν τμήματα αυτοκινητοδρόμων και να εκκενώσουν περιοχές στην τουριστική ζώνη των ακτών του Ειρηνικού, ανάμεσα στο Μαλιμπού και τη Σάντα Μπάρμπαρα, βορειοδυτικά του Λος Άντζελες.

Σχεδόν 600 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες κοντά στο Σολίμαρ Μπιτς (Solimar Beach), θέρετρο της νότιας Καλιφόρνιας, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της κομητείας Βεντούρα (Ventura), όπου η ομώνυμη πόλη απέχει περί τα 105 χλμ. από το Λος Άντζελες.

Η περιοχή στην κομητεία Βεντούρα (Twitter: #SolimarFire), όπου έχουν καεί πάνω από 4.800 στρέμματα δάσους - Πηγή: Google Maps

«Η φωτιά ενισχύεται από τους ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους και απειλεί αυτή τη στιγμή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, μονάδες φυσικού αερίου και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και σιδηροδρομικές υποδομές», ανέφερε στον ιστότοπό της η κομητεία.

Μέχρι στιγμής, από τη φωτιά, που έχει κατακάψει πάνω από 4.800 στρέμματα δάσους, δεν έχουν καταστραφεί σπίτια, ούτε έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Μάικ Λίντμπερι (Mike Lindbery), είπε ότι περίπου τριάντα κατοικίες απειλούνται από την πυρκαγιά, η οποία μαίνεται σε ζώνη όπου βρίσκονται πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και υπόγειοι αγωγοί.

Tμήμα του περίφημου παραλιακού αυτοκινητοδρόμου στην ακτή του Ειρηνικού (Pacific Coast Highway) παραμένει κλειστό, προκαλώντας μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση σε δημοφιλείς προορισμούς της εορταστικής περιόδου, ενώ σε δύο σημεία έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στον παράλληλό Route 101, γνωστό από την εποχή των Ισπανών ως El Camino Real (Βασιλική Οδό), που ενώνει το Λος Άντζελες με το Σαν Φρανσίσκο, διατρέχοντας όλη την δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Οι κάτοικοι του Σολίμαρ Μπιτς καθώς και οι τουρίστες, έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν την περιοχή και να μετακινηθούν βορειότερα. Οι αρχές συνέστησαν επίσης σε όσους μένουν στη γειτονική Φαρία Μπιτς (Faria Beach) να φύγουν. Ο Ερυθρός Σταυρός άνοιξε ένα καταφύγιο για να τους φιλοξενήσει προσωρινά.

Αργά το απόγευμα (26/12), o εκπρόσωπος Λίντμπερι ανακοίνωσε ότι ο Route 101 άνοιξε στην κυκλοφορία. Όπως έχουν δηλώσει οι πυροσβεστικές αρχές στην κομητεία, η φωτιά έχει περιοριστεί κατά μόλις 10% και θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις ημέρες για να κατασβεστεί πλήρως.

Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ