Ρωσία: Πράκτορας των ΗΠΑ ο Γκουαϊδό – Σχεδιάζουν να εξοπλίσουν την αντιπολίτευση
Πηγή: AP Photo

Πληροφορίες πως ΗΠΑ και ΕΕ στέλνουν όπλα στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλα επικαλείται η Ρωσία, ενώ την ίδια ώρα κάνει λόγο για προβοκάτσια της Ουάσιγκτον στα σύνορα της χώρας προκειμένου να προκληθούν επεισόδια, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Χουάν Γκουαϊδό πράκτορά της.

«Υπάρχουν πληροφορίες, που λένε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ εξετάζουν το ζήτημα να αγοράσουν από χώρα της ανατολικής Ευρώπης μια μεγάλη ποσότητα όπλων και πολεμοφοδίων για να τα στείλουν στην συνέχεια στην δυνάμεις της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας» υποστήριξε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Μαρία Ζαχάροβα προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους προτίθενται να στείλουν τα όπλα στην Βενεζουέλα τμηματικά στις αρχές Μαρτίου «μέσω γειτονικού της κράτους με μεταγωγικά αεροσκάφη διεθνούς μεταφορικής εταιρείας».

«Σ’αυτή την εντελώς αδιαφανή ιστορία υπάρχει και ουκρανικό ίχνος. Ιδιαίτερα, όπως αντιλαμβανόμαστε, θα ενεργοποιηθεί η κρατική εταιρεία ‘’Αντόνοφ’’» δήλωσε η Ζαχάροβα.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ προτίθενται να προβούν στις 23 Φεβρουαρίου στα σύνορα με την Βενεζουέλα σε μια ευρείας κλίμακας προβοκάτσια, με την διέλευση της αυτοκινητοπομπής με την αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανατροπή του νυν προέδρου Νικολάς Μαδούρο, κατήγγειλε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

« Η εξέλιξη των γεγονότων στην Βενεζουέλα έχει φθάσει σε κρίσιμο σημείο, κάτι που όλοι αντιλαμβάνονται. Για τις 23 Φεβρουαρίου έχει προγραμματισθεί μια ευρείας κλίμακας προβοκάτσια, που συνίσταται στο ότι μια λεγόμενη αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας, θα περάσει τα σύνορα με την υποκίνηση και καθοδήγηση της Ουάσιγκτον, ενώ η διέλευσή της εγκυμονεί συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων της σημερινής κυβέρνησης και αποτελεί μια βολική πρόφαση για στρατιωτικές ενέργειες που έχουν σκοπό να απομακρύνουν από την εξουσία τον σημερινό νόμιμο πρόεδρο της χώρας», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ μεταφέρουν ειδικές δυνάμεις και οπλισμό στα σύνορα της Βενεζουέλας.

«Πράκτορας των ΗΠΑ ο Γκουαϊδό»

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ενδέχεται να είχε στρατολογηθεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στη Σερβία πριν από 10 χρόνια, όταν παρακολουθούσε σεμινάρια στη χώρα αυτή, δήλωσε στο πρακτορείο TASS o αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Αντρέι Κλίμοφ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Βελιγράδι.

Ο Κλίμοφ δήλωσε επίσης ότι ο Γκουαϊδό παρακολουθούσε σεμινάρια που διοργάνωνε η οργάνωση «Οτπόρ» υπογραμμίζοντας ότι «μάλιστα δεν πρόκειται για φήμες, αλλά για κάτι το οποίο έχουμε ελέγξει».

Νωρίτερα ο πρεσβευτής της της Βενεζουέαλς στην Μόσχα Κάρλος Ραφαέλ Φαρία Τόρτος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ομάδας εργασίας της προσωρινής επιτροπής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας που είναι αρμόδια για τη αποτροπή των παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, είχε δηλώσει ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευση της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό είχε στρατολογηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του πρακτορείου TASS, η οργάνωση «Οτπόρ» είναι οργάνωση νεολαίας που ιδρύθηκε στην Γιουγκοσλαβία το 1998 και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Οι δε ηγέτες της Σερζα Ποπόβιτ και Ιβάν Μάροβιτς στη συνέχεια ίδρυσαν στη βάση της εν λόγω οργάνωσης το Κέντρο εφαρμοσμένων δράσεων μη βίας και στρατηγικών (The Center for Applied Nonviolent Action and Strategies, CANVAS), το οποίο ασχολείται με την χρήση των μεθόδων του Τζιν Σαρπ «μη χρήσης βίας για την ανατροπή κυβερνήσεων».

Η CANVAS, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου, έχει την έδρα της στο Βελιγράδι και λειτουργεί υπό την αιγίδα των αμερικανικών οργανώσεων Freedom House και του Εθνικού Ιδρύματος υποστήριξης της Δημοκρατίας (NED), ενώ χορηγοί του είναι το Ίδρυμα Ροκφέλερ, το ίδρυμα Σόρος , το Ινστιτουτο Αϊνστάιν και το Διεθνές Ρεπουμπλικάνικο Ινστιτούτο

 

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!