ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Ο «ατρόμητος» Γκουαϊδό επιστρέφει στο Καράκας – Επιπλέον κυρώσεις των ΗΠΑ

Βενεζουέλα: Ο «ατρόμητος» Γκουαϊδό επιστρέφει στο Καράκας – Επιπλέον κυρώσεις των ΗΠΑ
AP/ Fernando Llano

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο περίπου πενήντα χώρες, δήλωσε από την Μπογκοτά της Κολομβίας ότι θα επιστρέψει στο Καράκας, μολονότι κινδυνεύει να συλληφθεί επειδή παραβίασε τη δικαστική απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

"Ένας κρατούμενος δεν εξυπηρετεί κανέναν, ένας εξόριστος πρόεδρος επίσης. Βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή κατάσταση (...) Το αξίωμά μου και το καθήκον μου είναι να βρίσκομαι στο Καράκας, παρά τους κινδύνους" είπε ο Γκουαϊδό σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό κανάλι NTN24.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση, πέρασε την Παρασκευή τα σύνορα με σκοπό να συντονίσει από την Κούκουτα την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα του. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της βοήθειας έχει σταλεί από τις ΗΠΑ, κατόπιν αιτήματος του ίδιου του Γκουαϊδό.

Την Δευτέρα ο Γκουαϊδό συμμετείχε στην Μπογκοτά στη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμας, στην οποία μετέχουν 13 χώρες της Λατινικής Αμερικής και ο Καναδάς. Δεσμεύτηκε ότι θα εντείνει τις πιέσεις για να αναγκάσει τον Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία, όμως απέκλεισε τη χρήση βίας.

Επιπλέον κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Καράκας

Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει αυτή την εβδομάδα επί ενός ψηφίσματος για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Βενεζουέλα δήλωσε σήμερα, Τρίτη, στους δημοσιογράφους ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα Έλιοτ Έιμπραμς.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν αναφέρθηκε στην κατηγορηματική αντίθεση της Ρωσίας ενάντια σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Ενώ ο Έιμπραμς αντέκρουσε την κατηγορία της Μόσχας ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν στρατιωτική επέμβαση στην Βενεζουέλα.

Παράλληλα προανήγγειλε την επιβολή επιπλέον κυρώσεων της η Ουάσινγκτον εναντίον του Καράκας αυτή την εβδομάδα.

«Έχουμε δηλώσει ότι οι κυρώσεις θα συνεχιστούν, ανακοινώσαμε χθες κυρώσεις», τόνισε ο Έιμπραμς. «Θα υπάρξουν περισσότερες αυτή την εβδομάδα και την επόμενη εβδομάδα. Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις ενάντια σε υψηλόβαθμα στελέχη του καθεστώτος και σε ανθρώπους που χειρίζονται τις οικονομικές τους υποθέσεις», συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ