ΚΟΣΜΟΣ

Άλλος «Γκουαϊδό»: Ένας ηθοποιός «αυτοανακηρύχτηκε» πρόεδρος της Βραζιλίας και προκάλεσε σάλο

Άλλος «Γκουαϊδό»: Ένας ηθοποιός «αυτοανακηρύχτηκε» πρόεδρος της Βραζιλίας και προκάλεσε σάλο
twitter

«Φωτιά» στα social media της Βραζιλίας έχει βάλει τις τελευταίες μέρες ο ηθοποιός José de Abreu, ο οποίος –σαν άλλος Γκουαϊδό- «αυτοανακηρύχθηκε» πρόεδρος της χώρας. 

Στις 25 Φεβρουαρίου, ο βετεράνος ηθοποιός έκανε στο twitter μια ανάρτηση, στην οποία γνωστοποιούσε στους ακολούθους του ότι σκεφτόταν να ακολουθήσει το παράδειγμα του Χουάν Γκουαϊδό – ο οποίος αυτοανακηρύχτηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας- και να κηρύξει τον εαυτό του πρόεδρο της Βραζιλίας.

Παρότι εκείνος αστειευόταν, η ανάρτησή του έγινε αμέσως το πιο δημοφιλές θέμα στο twitter και δημιουργήθηκε ένα κύμα υποστήριξης στο πρόσωπό του. Λίγο αργότερα ο ηθοποιός έκανε την ανακοίνωση: «Μόλις αυτοανακηρύχθηκα πρόεδρος της Βραζιλίας. Ας δείξουμε τον ίδιο σεβασμό στην προεδρία μου, όπως δείχνουν στη Βενεζουέλα. Ποιος με υποστηρίζει;», έγραψε ο de Abreu, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με μια επεξεργασμένη στο Photoshop φωτογραφία του, με την προεδρική εσάρπα.

Δε χρειάστηκε πολύ, και κάποιος πείραξε και την καταχώρηση της Βραζιλίας στη Wikipedia, αλλάζοντας την αναφορά για τον πρόεδρο και βάζοντας στη θέση του Μπολσονάρο τη λέξη «διαφιλουνικούμενη». (Έχει πλέον επανέλθει στο κανονικό).

brasil

Η αμέσως επόμενη ανάρτηση του de Abreu ως… «πρόεδρος» ήταν η εξής: «Ως αυτοανακηρυχθέντας πρόεδρος της Βραζιλίας, απαιτώ την απελευθέρωση του Λούλα (σ.σ. πρώην πρόεδρος) για να αναλάβει υπουργός Δικαιοσύνης».

Μάλιστα, κάλεσε σε ντιμπέιτ τον Γκουαϊδό, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα στις 28 Φεβρουαρίου. Διακωμωδώντας όσα συνέβησαν στη Βραζιλία, ο de Abreu ανακοίνωσε ότι θα απαγορέψει τον εθνικό ύμνο για τους κάτω των 18, ενώ σε άλλη ανάρτηση έγραψε ότι ο πρώην δικαστής Sergio Moro θα κηρυχθεί προδότης και θα καταδικαστεί σε δεκαπλάσια ποινή από τον Λούλα. «Θα περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου στη φυλακή.

Σε συνέντευξή του στο Carta Capital, ο de Abreu ερωτώμενος αν η «κυβέρνησή» του θα υποστήριζε τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, είπε: «Πρώτα πρέπει να σιγουρευτούμε αν όντως υπάρχει έλλειμμα, για να συζητήσουμε σωστά το θέμα. Αν όντως υπάρχει έλλειμμα, θα το εξαλείψω χωρίς να τιμωρήσω τον λαό της Βραζιλίας, χρησιμοποιώντας τους πόρους της Petroleum και θεσπίζοντας έναν νόμο για τη φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, όπως κάνουν στη Γαλλία. Η κυβέρνηση πρέπει να φορολογήσει τους πλούσιους πολίτες της. Υπάρχουν χιλιάδες πράγματα που μπορούμε να κάνουμε χωρίς να στείλουμε τον λογαριασμό στους φτωχούς».

Παρόλο που όλο αυτό ξεκίνησε ως αστείο στα social media, άγγιξε την «ευαίσθητη χορδή» περίπου του 61% του πληθυσμού της χώρας που είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που ο Μπολσονάρου χειρίζεται τα πράγματα.

Αρκετοί ακόλουθοι του ηθοποιού συνέχισαν τη φάρσα, διοργανώνοντας ακόμα και συνέλευση για το ποια θα ήταν η επίσημη φωτογραφία του José de Abreu ως νέου προέδρου, ενώ έριξαν και μερικά ονόματα στο τραπέζι, που θα μπορούσαν να είναι πιθανά μέλη της νέας του «κυβέρνησης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ