ΚΟΣΜΟΣ

Ανεβάζει τους τόνους ο Ερντογάν: Τον Ιούλιο φτάνουν οι πρώτοι S-400

Ανεβάζει τους τόνους ο Ερντογάν: Τον Ιούλιο φτάνουν οι πρώτοι S-400
Presidency Press Service via AP

«Θα προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400 παρά την διαμαρτυρία των ΗΠΑ» ξεκαθάρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η συζήτηση τελείωσε» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σημειώνοντας ότι έχουν μπει οι υπογραφές και η πρώτη παράδοση θα γίνει τον Ιούλιο. «Είμαστε ανεξάρτητοι Τούρκοι, δεν είμαστε σκλάβοι» συμπλήρωσε μιλώντας σε εθνικό δίκτυο. Υποστήριξε πως η χώρα του χρειάζεται σύγχρονα αμυντικά συστήματα, «διαφορετικά θα είμαστε αδύναμοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Η δήλωση ήρθε μετά την εισήγηση Αμερικανού Στρατηγού στην Γερουσία ο οποίος κάλεσε τις ΗΠΑ να μην πουλήσουν τα F-35 αν η Τουρκία αποκτήσει και το ρωσικό σύστημα.

«Οι σύμμαχοι της Τουρκίας δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο στην αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος», είχε πει λίγο νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Αν είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και χρειάζεται να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και σας το ζητά η Τουρκία, θα πρέπει και εσείς να πουλήσετε» σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ συμπληρώνοντας πως «δεν θα πρέπει να παρεμβαίνετε στις αγορές της Τουρκίας από άλλη χώρα εντός ή εκτός του ΝΑΤΟ αν εσείς δεν θέλετε να πουλήσετε».

Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση τόνισε πως η Τουρκία έχει συμβόλαιο με την Ρωσία για την αγορά των S-400 με στόχο την υπεράσπιση του εναέριου χώρου. «Οι δηλώσεις του προέδρου μας είναι δεσμευτικές για την Τουρκία ενώ ο Τραμπ είναι συνομιλητής του στις ΗΠΑ. Αν η Τουρκία και ο Ερντογάν υπέγραψαν μια συμφωνία, τότε έδωσε μια υπόσχεση και γνωρίζει τις υποχρεώσεις που αυτή φέρνει» συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ