ΚΟΣΜΟΣ

Επέστρεψε στη Γη η κάψουλα Dragon της SpaceX

Επέστρεψε στη Γη η κάψουλα Dragon της SpaceX
NASA via AP

Επέστρεψε στη γη η κάψουλα Dragon της SpaceX μετά την έξι ημερών ιστορική δοκιμαστική πτήση της.

Η NASA επιβεβαίωσε πως η κάψουλα αποκολλήθηκε επιτυχώς από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η Dragon συνέχισε να στροβιλίζεται μέσω της τροχιάς και έκαψε τις προπέλες της τέσσερις φορές ώστε να κάνει μία προσεκτικά «χορογραφημένη» και σταδιακή κάθοδο.

Η τελευταία φωτιά μάλιστα διήρκησε 15 λεπτά και ήταν αυτή που βοήθησε την κάψουλα να περάσει με ασφάλεια στην ατμόσφαιρα της γης, σύμφωνα με το CNNi.

Καθώς η κάψουλα επέστρεφε στη γη, χρησιμοποίησε μερικά αλεξίπτωτα ώστε να μειώσει την ταχύτητά της. Τέσσερα μεγάλα, πρόσθετα αλεξίπτωτα επιβράδυναν την απόκλιση της κάψουλας από τον αέρα και έπεσε στον Ατλαντικό Ωκεανό γύρω στις 8:45 π.μ.

Η κάψουλα Dragon του Ίλον Μασκ προσδέθηκε με επιτυχία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, λίγο νωρίτερα από το προγραμματισμένο την προγούμενη Κυριακή.

Αυτή ήταν η τελευταία από μια σειρά δοκιμών που πρέπει να περάσει η κάψουλα προκειμένου να πάρει έγκριση από τη NASA για τη μεταφορά ανθρώπων. Στην αποστολή της αυτή η κάψουλα μεταφέρει ένα ομοίωμα ανθρώπου, την κούκλα ονόματι Ρίπλεϊ, αλλά η NASA σχεδιάζει να στείλει τον Ιούλιο δύο αστροναύτες με την κάψουλα παρότι πιθανόν να καθυστερήσει η συγκεκριμένη αποστολή.

Η εκτόξευση της ύψους σχεδόν πέντε μέτρων διαστημικής κάψουλας Crew Dragon έγινε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα το πρωί του Σαββάτου (λίγο πριν τις 10:00 π.μ. ώρα Ελλάδας), μεταφέροντας εφόδια και εξοπλισμό βάρους 180 κιλών με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΣΣ).

Με τη βοήθεια του Crew Dragon, η NASA φιλοδοξεί να ξεκινήσει ξανά μέσα στο 2019 το πρόγραμμα των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων με δικά της μέσα, χωρίς να εξαρτάται πια από τους ρωσικούς πυραύλους Σογιούζ. Κάτι που κατέστη αναγκαίο όταν -μετά από ένα πρόγραμμα 30 ετών- αποσύρθηκε και το τελευταίο αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς» το 2011. Από τότε δεν έχει εκτοξευθεί ξανά Αμερικανός από το έδαφος των ΗΠΑ.

Για κάθε μεταφορά αστροναύτη της στον ΔΣΣ, η NASA καταβάλλει στη Ρωσία περίπου 82 εκατ. δολάρια για ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής. Η NASA έχει συνάψει από το 2014 συμφωνίες ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Space X και τη Boeing για να αναπτύξουν δύο ανταγωνιστικές διαστημικές επανδρωμένες κάψουλες, το Crew Dragon η πρώτη και το Starliner η δεύτερη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ