ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό Νέα Ζηλανδία: Αντιμουσουλμανικές ή ακροδεξιές επιθέσεις στο παρελθόν

Μακελειό Νέα Ζηλανδία: Αντιμουσουλμανικές ή ακροδεξιές επιθέσεις στο παρελθόν
AP Photo/Mark Baker

Η σημερινή επίθεση εναντίον δύο τεμενών στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας είναι μακράν η χειρότερη που έχει διαπραχθεί εναντίον μουσουλμάνων σε δυτική χώρα και -εφόσον επιβεβαιωθούν οι υποψίες για τις ακροδεξιές απόψεις του δράστη- φέρνει στη μνήμη το μακελειό που διέπραξε ο νεοναζί Άντερς Μπράιβικ στη Νορβηγία το 2011.

Άλλες αντιμουσουλμανικές επιθέσεις

- Στις 29 Ιανουαρίου 2017 στον Καναδά ένας 27χρονος άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον πιστών που είχαν συγκεντρωθεί για την τελευταία προσευχή της ημέρας σε τέμενος του Κεμπέκ. Απολογισμός: έξι νεκροί και 35 τραυματίες.

Ο δράστης Αλεξάντρ Μπισονέτ, ένας φοιτητής με εθνικιστικές απόψεις, συνελήφθη. Τον Φεβρουάριο του 2019 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς να έχει τη δυνατότητα για πρόωρη αποφυλάκιση πριν τα 40 χρόνια.

- Στις 19 Ιουνίου 2017 στη Βρετανία ένας 48χρονος Ουαλός έριξε το φορτηγάκι που οδηγούσε εναντίον ενός πλήθους πιστών που έβγαιναν από το τέμενος στο Φίνσμπουρι Παρκ στη βορειοανατολική Αγγλία μετά τη νυχτερινή προσευχή. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 12 τραυματίστηκαν.

Ο δράστης, ο Ντάρεν Όσμπορν, ωθήθηκε από το προσωπικό του μίσος για τους μουσουλμάνους. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Φεβρουάριο του 2018.

Ακροδεξιά: το προηγούμενο του Μπρέιβικ

Στις 22 Ιουλίου 2011 στη Νορβηγία ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, 32 ετών, εξαπέλυσε μια διπλή επίθεση που κόστισε τη ζωή συνολικά σε 77 ανθρώπους.

Αρχικά πυροδότησε μια βόμβα 950 κιλών στο Όσλο κοντά στην έδρα της κυβέρνησης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι. Στη συνέχεια μετέβη στο νησί Ουτόγια, περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από τη νορβηγική πρωτεύουσα, όπου διεξαγόταν μια κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

Ο Μπράιβικ πυροβολούσε επί περισσότερο από μία ώρα εναντίον των 600 νέων που βρίσκονταν εκεί, σκοτώνοντας 71 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους εφήβους.

Ο Μπράιβικ συνελήφθη την ίδια ημέρα και καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση, τη μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί στη Νορβηγία, με πιθανή παράταση επ’ αόριστον.

Ακόμη και μετά τη σύλληψή του δεν έχει σταματήσει να διατρανώνει τις ακραίες απόψεις του, ενώ έφτασε στο σημείο να χαιρετίσει ναζιστικά ενώπιον των δικαστών αλλά και να δεσμευθεί «να πολεμήσει» για τον ναζισμό «ως τον θάνατό του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ