ΚΟΣΜΟΣ

«Σεξουαλική κακοποίηση»: Σεξιστικά σχόλια για αθλήτρια προκάλεσαν σάλο στην Αυστραλία

«Σεξουαλική κακοποίηση»: Σεξιστικά σχόλια για αθλήτρια προκάλεσαν σάλο στην Αυστραλία
Facebook

Είναι η φωτογραφία που πολλοί λένε πως δείχνει μια μεγάλη αθλήτρια στα καλύτερά της. Φωτογράφος απαθανάτισε τη Tayla Harris, παίκτρια φούτμπολ της αυστραλιανής ομάδας Blues, τη στιγμή που μόλις είχε κλωτσήσει τη μπάλα στον αγώνα με τους Western Bulldogs κατά τη διάρκεια ματς της Αυστραλιανής Φούτμπολ Λιγκ (AFL). Η φωτογραφία αναρτήθηκε σε λογαριασμό κοινωνικού δικτύου και αμέσως τα τρολ του διαδικτύου έπιασαν δουλειά.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, εκατοντάδες χρήστες προχώρησαν σε ανάρμοστα και σεξιστικά σχόλια. Η ίδια η 21χρονη δήλωσε πως μετά από τον καταιγισμό αυτό αισθάνθηκε «σεξουαλικά κακοποιημένη» στα κοινωνικά δίκτυα…

Η κυβέρνηση της χώρας καταδίκασε το περιστατικό διά στόματος της Kelly O'Dwyer, υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων, η οποία είπε πως αισθάνεται «αηδιασμένη από τα σχόλια».

«Η Tayla Harris είναι σούπερσταρ. Θα έπρεπε να την επαινούμε για το ταλέντο της και τις αθλητικές επιδόσεις της, όπως θα κάναμε και για οποιονδήποτε άνδρα αθλητή. Είμαι αηδιασμένη από το τρόλινγκ» έγραψε η ίδια.

Η εν λόγω φωτογραφία ανέβηκε στη σελίδα του αυστραλιανού Channel Seven στο Facebook ενώ μόλις έγιναν αντιληπτά τα σχόλια των χρηστών αφαιρέθηκε. Χιλιάδες χρήστες από την Αυστραλία και τον υπόλοιπο κόσμο έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό της νεαρής αθλήτριας και να καταδικάσουν την επίθεση των τρολ, με πολλούς από αυτούς να εξαπολύουν «πυρά» και κατά του καναλιού για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το περιστατικό.

Όπως τόνισαν αρκετοί χρήστες, η διαγραφή της φωτογραφίες αντί για τη διαγραφή των σεξιστικών σχολίων προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη βλάβη. Μερικές ώρες αργότερα, το κανάλι ανέβασε και πάλι τη φωτογραφία στο κοινωνικό δίκτυο, ζητώντας συγγνώμη για το περιστατικό και καταδικάζοντας τα σχόλια των τρολ. Οι υπεύθυνοι παραδέχτηκαν, μάλιστα, πως αντιμετώπισαν το περιστατικό με λανθασμένο τρόπο.

«Πώς αυτή η απίθανη εικόνα της Tayla Harris μπορεί να θεωρηθεί αρνητική και να ενεργοποιήσει τα τρολ του διαδικτύου και να κάνει την @7AFL να την κατεβάσει με αφήνει άναυδη» λέει η Αυστραλιανή Ολυμπιονίκης ποδηλασίας Anna Meares.

«Απίστευτη φωτογραφία»

Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό RSN την Τετάρτη, η Harris ζήτησε από την AFL και την αστυνομία να αναλάβουν δράση.

«Εάν αυτοί οι άνθρωποι λένε τέτοια πράγματα σε κάποιον που δεν γνωρίζουν σε δημόσια πλατφόρμα, τότε τι λένε πίσω από κλειστές πόρτες και τι κάνουν» είπε η ίδια, και συμπλήρωσε: «Ίσως η AFL θα πρέπει να φέρει τους ανθρώπους αυτούς προ των ευθυνών τους ή και να προχωρήσει ακόμη περισσότερο η κατάσταση. Ίσως αυτό να καταδεικνύει ενδοοικογενειακή βία, ίσως να είναι η αρχή κάποιας βίαιης συμπεριφοράς… Τα σχόλια που είδα ήταν σεξουαλική κακοποίηση, αν μπορούμε βέβαια να το πούμε αυτό, επειδή ήταν αποκρουστικά και με έκαναν να αισθανθώ άβολα. Όταν αρχίσω να αισθάνομαι άβολα με κάτι, τότε θεωρώ ότι μιλάμε για σεξουαλική κακοποίηση σε κοινωνικά δίκτυα».

Η αθλήτρια κάλεσε δε την αστυνομία της Βικτόρια τουλάχιστον να εντοπίσει και να μιλήσει με αυτά τα άτομα και να τα «προειδοποιήσει». Την ίδια ώρα, ζήτησε από το Facebook να διαγράψει αυτούς τους ανθρώπους γιατί, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «κάτι πρέπει να γίνει».

«Μπορούμε να μιλάμε για αυτό όσο θέλουμε αλλά δεν ακούνε και μάλλον γελάνε με όσα λέμε» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ