ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ της Ν. Ζηλανδίας και μετά έδειξε βίντεο της επίθεσης για 12η φορά

Ερντογάν: Συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ της Ν. Ζηλανδίας και μετά έδειξε βίντεο της επίθεσης για 12η φορά
Presidential Press Service via AP, Pool

Στο φόβο των πολιτών του επενδύει ο Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο τη νίκη στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Και χρησιμοποιεί τα βίντεο από το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία για πολλοστή φορά.

Υιοθετώντας για τον εαυτό του τον ρόλο άλλοτε του πατερούλη και άλλοτε του προστάτη των Τούρκων, ο Σουλτάνος δεν δίστασε να προκαλέσει ακόμα και διπλωματικό επεισόδιο με τη Νέα Ζηλανδία όταν ζήτησε «να πληρώσει» ο δράστης, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα τον κάνει η Τουρκία να πληρώσει.

Στην Κωνσταντινούπολη, μετά από αυτό, βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ουίνστον Πίτερς προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο για το θέμα της προβολής του επίμαχου βίντεο και τις δηλώσεις του/

Όμως, ο Πίτερς, όταν εξήλθε από τη σύντομη συνάντηση με τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους, υιοθέτησε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, λέγοντας ότι δεν ήγειρε, κατά τη διάρκεια του τετ α τετ τους, το θέμα των αμφιλεγόμενων σχολίων του Τούρκου ηγέτη κατά τη διάρκεια προεκλογικών συλλαλητηρίων.

Επιπλέον, επισήμανε ότι δεν ζήτησε από τον Ερντογάν να σταματήσει να προβάλει πλάνα από το βίντεο της επίθεσης.

«Όχι, δεν το ζήτησα επειδή αισθάνθηκα ότι δεν χρειαζόταν να το ζητήσω, επειδή δεν το κάνουν πια», δήλωσε ο Πίτερς στους δημοσιογράφους σε μια σύνοδο της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), όπου συναντήθηκε με τον Ερντογάν.

Δύο ώρες αργότερα, όμως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέκοψε την ομιλία που εκφωνούσε στην επαρχία του Ικονίου, προκειμένου το κοινό να παρακολουθήσει τα πλάνα από το βίντεο με τους πυροβολισμούς, που ο δράστης μετέδωσε στο Facebook την 15η Μαρτίου.

Οι εικόνες ήταν θολές, έπειτα από τεχνική επεξεργασία, όμως ο ήχος των πυροβολισμών ακουγόταν καθαρά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιδιώκει να ενισχύσει τα ποσοστά του κόμματός του AKP στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, έδειξε διαφορετικές εκδοχές του βίντεο καμιά δωδεκαριά φορές.

«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας μετέβη στη χώρα με μια αντιπροσωπεία και είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε προτού έρθω εδώ. Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε τι πρέπει να κάνουμε» είπε ο Ερντογάν στους ψηφοφόρους του στο Ικόνιο, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ