ΚΟΣΜΟΣ

Το ναζιστικό παρελθόν κυνηγά μία από τις ισχυρότερες οικογένειες της Γερμανίας

Το ναζιστικό παρελθόν κυνηγά μία από τις ισχυρότερες οικογένειες της Γερμανίας
Ο εκπρόσωπος της οικογένειας Ρέιμαν, Πίτερ Χαρφ AP/ Soeren Stache

Αντιμέτωπη με σκανδαλώδεις αποκαλύψεις από το παρελθόν της είναι η οικογένεια Ρέιμαν, μία από τις πλουσιότερες και ισχυρότερες δυναστείες στη Γερμανία και διεθνώς.

Όπως δημοσίευσε την Κυριακή η γερμανική εφημερίδα Bild σε εκτενές ρεπορτάζ της, έγγραφα που βρέθηκαν σε Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι ο Άλμπερτ Ρέιμαν ο πρεσβύτερος και ο Άλμπερτ Ρέιμαν ο νεότερος ήταν υποστηρικτές του Χίτλερ και του Ναζιστικού Κόμματος.

Πιο συγκεκριμένα, τα έγγραφα που βγήκαν στην επιφάνεια δείχνουν ότι κατά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ρέιμαν έκαναν δωρεές στα SS και χρησιμοποίησαν ως εργάτες στις επιχειρήσεις τους Ρώσους και Γάλλους κρατούμενους, στο πλαίσιο του «προγράμματος» καταναγκαστικής εργασίας που εφάρμοζε το ναζιστικό καθεστώς.

Ο εκπρόσωπος της οικογένειας Πίτερ Χαρφ επιβεβαίωσε τα ευρήματα της εφημερίδας, τονίζοντας ότι «Ο Ρέιμαν ο πρεσβύτερος και ο Ρέιμαν ο νεότερος ήταν ένοχοι και ανήκαν στη φυλακή».

Αν και ήταν γνωστό πως ο Ρέιμαν ο πρεσβύτερος είχε σχέσεις με το ναζιστικό κόμμα, δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα ποιας έκτασης ήταν αυτές.

Πατέρας και γιος, οι οποίοι πέθαναν το 1954 και το 1984 αντίστοιχα, κρατούσαν σιγή ιχθύος σχετικά με το ένοχο παρελθόν τους. Ωστόσο, η νεότερη γενιά, απευθύνθηκε σε έναν ειδικό για απαντήσεις, παρέχοντάς του έγγραφα που είχε στην κατοχή της η οικογένεια και ζητώντας του να εξετάσει πιο προσεκτικά την ιστορία των Ρέιμαν, μεταδίδει το Associated Press.

Ο ιστορικός παρουσίασε τα συμπεράσματά του πρώτα στα παιδιά και τα εγγόνια της οικογένειας. «Αισθανθήκαμε μεγάλη ντροπή και μείναμε εμβρόντητοι. Δεν υπάρχει τίποτα να ωραιοποιήσουμε εδώ. Αυτά τα εγκλήματα είναι αηδιαστικά», σημείωσε ο Χαρφ.

Η γερμανική οικογένεια ελέγχει την JAB Holding η οποία, μεταξύ άλλων έχει γνωστές αλυσίδες όπως οι Panera, Krispy Kreme και Pret a Manger. Η περιουσία της ανερχόταν σε τουλάχιστον 19 δισ. δολάρια το 2015 σύμφωνα με το Forbes.

Μετά τις αποκαλύψεις, η οικογένεια σχεδιάζει να κάνει μια δωρεά 10 εκατ. ευρώ σε μια φιλανθρωπική οργάνωση, η οποία δεν έχει ακόμη κατονομαστεί.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της JAB δήλωσε στο Business Insider ότι η δωρεά αποφασίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου πριν από το δημοσίευμα της Bild και ότι η οικογένεια δεν επιθυμεί να κάνει κάποια δήλωση για το θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ