ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν είναι και… οικονομολόγος: Αποτρέψαμε επίθεση κατά της τουρκικής λίρας

Ο Ερντογάν είναι και… οικονομολόγος: Αποτρέψαμε επίθεση κατά της τουρκικής λίρας
Presidential Press Service via AP, Pool

Και την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του φαίνεται πως έχει αναλάβει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο ίδιος, αποκαλύπτοντας πως η κυβέρνησή του απέτρεψε επιθέσεις κατά της τουρκικής λίρας.

Μιλώντας μάλιστα σε συγκέντρωση στην Άγκυρα ενόψει των τοπικών εκλογών της Κυριακής, ο Ερντογάν προανήγγειλε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ακόμη μετά τις εκλογές για να ενισχύσει την οικονομία ώστε να είναι προστατευμένη από επιθέσεις.

Κατηγόρησε ως υπεύθυνους για την πρόσφατη αστάθεια της τουρκικής λίρας τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες ενώ υποστήριξε πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια, διότι διαφορετικά ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός.

Το τουρκικό νόμισμα σημείωσε σήμερα Πέμπτη (28/3) πτώση 5% έναντι του δολαρίου, αφού οι τράπεζες άρχισαν και πάλι να παρέχουν στην αγορά του Λονδίνου ρευστότητα σε τουρκικές λίρες. Για αρκετές ημέρες οι τουρκικές αρχές περιόριζαν τη ρευστότητα για να στηρίξουν το νόμισμα.

Η τουρκική λίρα δέχθηκε πρόσφατα νέες πιέσεις λόγω ανησυχιών για το ισοζύγιο πληρωμών της Τουρκίας, την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της και τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ερντογάν, ο οποίος έχει αυτοχαρακτηρισθεί «εχθρός των επιτοκίων», προς την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια.

«Δεν μπορούν τώρα να βρουν λίρες, πασχίζουν για να πληρώσουν. Τα πράγματα άλλαξαν. Καθώς δεν μπορούν να το κάνουν, η λίρα σταθεροποιείται και το δολάριο πέφτει», είπε ο Ερντογάν κατηγορώντας τράπεζες που δεν κατονόμασε για παιχνίδια.

Κατρακυλά η τουρκική λίρα

Αντίθετα ωστόσο, η ισοτιμία της λίρας έπεσε στις 5,6465 ανά δολάριο, από τις 5,33 που ήταν χθες, Τετάρτη. Στις 13:52 (ώρα Ελλάδας) είχε ανακτήσει κάποιες από τις απώλειές της και η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου ήταν 5,5861.

«Οι τράπεζες που παίζουν αυτό το διεθνές παιγνίδι έχουν αρχίσει να λένε πως δεν θα δημοσιεύουν εκθέσεις σε εκλογικές περιόδους. Δημοσιεύστε τες, τι θα αλλάξουν;», δήλωσε ο Ερντογάν. «Πρέπει να τιμωρήσουμε τους κερδοσκόπους στην αγορά».

Τουρκικές ρυθμιστικές αρχές άρχισαν το σαββατοκύριακο έρευνες σε βάρος της JP Morgan και άλλων τραπεζών, κατηγορώντας τες ότι παραπληροφορούν με εκθέσεις τους οι οποίες προκαλούν αστάθεια στην τουρκική λίρα.

Ο Ερντογάν, οι ανορθόδοξες οικονομικές απόψεις του οποίου έχουν εκνευρίσει τους επενδυτές, δήλωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός θα πέσει καθώς τα επιτόκια θα μειώνονται.

«Το κύριο ζήτημα είναι τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια μειώνονται, ο πληθωρισμός θα πέφτει», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι τα επιτόκια. Είμαι και οικονομολόγος», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ