ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο στον Λευκό Οίκο με τις διαπιστεύσεις ασφαλείας;

Σκάνδαλο στον Λευκό Οίκο με τις διαπιστεύσεις ασφαλείας;

Πηγή από τον Λευκό Οίκο αποκάλυψε πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε δεκάδες αποφάσεις σχετικά με τη μη παροχή διαπιστεύσεων ασφαλείας, συχνά παραβλέποντας τις οδηγίες των αξιωματούχων ασφαλείας.

Η Τρίσια Νιούμπολντ, σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, προχώρησε στις παραπάνω καταγγελίες τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύτηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας και Μεταρρύθμισης.

«Σύμφωνα με την κ. Νιούμπολντ, υπήρχε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων αναφορικά με αυτά τα άτομα (σ.σ. στα οποία δεν δόθηκε διαπίστευση), μεταξύ αυτών (σ.σ. των ζητημάτων) ήταν το ότι επηρεάζονταν από κάποια ξένη δύναμη, οι συγκρούσεις συμφερόντων, τα οικονομικά προβλήματα, η χρήση ναρκωτικών και η εγκληματική συμπεριφορά», αναφέρεται στην επιστολή.

Όπως αναφέρει η Guardian, τον περασμένο μήνα φημολογούνταν πως ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ, είχε παρέμβει προσωπικά για να εξασφαλίσει ο γαμπρός και ανώτερος σύμβουλός του, Τζάρεντ Κούσνερ, μία διαπίστευση ασφαλείας παρά τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις αξιωματούχων. Δημοκρατικοί γερουσιαστές έχουν απαιτήσει ενημέρωση αναφορικά με την υπόθεση, προειδοποιώντας πως θα προχωρήσουν σε κλήτευση αν ο Λευκός Οίκος δεν συνεργαστεί.

«Νιώθω πως αυτή είναι η τελευταία ελπίδα μου να επαναφέρω την ακεραιότητα στον Λευκό Οίκο», είπε η Νιούμπολντ, σύμφωνα με την επιστολή.

Η ίδια αποκάλυψε σε βουλευτές πως έχει μία λίστα αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, των οποίων οι αιτήσεις για διαπίστευση είχαν αρχικά απορριφθεί, στη συνέχεια, όμως, οι αποφάσεις άλλαξαν. Υπάρχουν σχεδόν 25 άτομα στη λίστα.

Η Νιούμπολντ επικοινώνησε με τους ανωτέρους της και τη νομική ομάδα του Λευκού Οίκου για να συζητήσει τις ανησυχίες της, ωστόσο μία εκ των προϊσταμένων της έπαιζε ρόλο «κλειδί» στις αποφάσεις σχετικά με τις διαπιστεύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ