ΚΟΣΜΟΣ

Η ένταση ΗΠΑ – Τουρκίας κορυφώνεται, αλλά η παράδοση των F-35 προχωρά

Η ένταση ΗΠΑ – Τουρκίας κορυφώνεται, αλλά η παράδοση των F-35 προχωρά
AP/ Ross D. Franklin

Κορυφώνεται η ένταση στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας με φόντο την αγορά των ρωσικών S-400, αλλά και την ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση των Τούρκων στα ανατολικά της βόρειας Συρίας κατά των κουρδικών δυνάμεων. 

Αυτήν τη φορά αφορμή της έντασης είναι η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσον αφορά στο περιεχόμενο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο στην Ουάσινγκτον.

Στη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ρόμπερτ Παλαντίνο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνει ότι ο Πομπέο προειδοποίησε τον Τσαβούσογλου για τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες μιας μονομερούς στρατιωτικής δράσης στη βορειοανατολική Συρία. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Παλαντίνο, έθεσε το θέμα κρατούμενων Αμερικανών υπηκόων στην Τουρκία και τέλος εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με την ενδεχόμενη αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από την Ρωσία.

Πόλεμος ανακοινώσεων σχετικά με τη συνάντηση Πομπέο - Τσαβούσογλου

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, απάντησε άμεσα στην ανακοίνωση αυτή, τονίζοντας ότι είναι εμφανές πως γράφτηκε πριν από τη συνάντηση. Κατά συνέπεια, όπως σημειώνει, δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο της συνάντησης, ενώ αναφέρεται σε θέματα που δεν συζητήθηκαν καν. Στο μεταξύ τουρκικά μαχητικά έπληξαν στόχους του PKK στο Βόρειο Ιράκ, όπως ανακοινώνει το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Η αγορά των S-400 αποτελεί ένα ακόμη «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών, προκαλώντας αμφιβολίες και σχετικά με την παράδοση των νέας γενιάς μαχητικών F-35 στην Τουρκία, η οποία είναι ένας από τους εταίρους παραγωγής και ανάπτυξης του προγράμματος.

"Διάβασα τα πρακτικά και εμμένω σε κάθε λέξη" που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση, απάντησε ο Πομπέο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πομπέο προειδοποίησε τον Τσαβούσογλου για "τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες μιας μονομερούς τουρκικής στρατιωτικής δράσης" στη Συρία. Επίσης, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε "την ανησυχία του για την ενδεχόμενη αγορά" από την Τουρκία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις συνομιλίες τους με την Τουρκία αναφορικά με το σχέδιό της να αγοράσει το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία, όπως διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι οι δύο σύμμαχες χώρες θα μπορέσουν να βρουν έναν δρόμο προς τα εμπρός.

"Υπάρχουν θαυμάσιες ευκαιρίες για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία να εργαστούν στενότερα μαζί", είπε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον. "Είχαμε μια καλή, μακρά συζήτηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών χθες και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα βρούμε έναν δρόμο για να προχωρήσουμε", συνέχισε.

Ο Πομπέο είπε επίσης ότι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ συζητήθηκε η ανάγκη να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από τη Βενεζουέλα. Οι συνομιλίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για τις ρωσικές στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό", κατέληξε.

Προχωρά η παράδοση των F-35

Την ίδια ώρα, τουρκικές στρατιωτικές πηγές δήλωσαν σήμερα, Πέμπτη, ότι ο συντονισμός ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον για την παράδοση των μαχητικών αεροπλάνων F-35 συνεχίζεται, όπως και η εκπαίδευση Τούρκων πιλότων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τουρκία δεν έχει σταματήσει τις προετοιμασίες στην αεροπορική βάση της Μαλάτια (Μελιτηνή), όπου θα σταθμεύσουν τα F-35, δήλωσαν οι πηγές, προσθέτοντας πως η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της βάσει του προγράμματος.

Εξάλλου, αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι αν η Τουρκία αφαιρεθεί από την αλυσίδα των προμηθειών για το μαχητικό F-35 λόγω της διένεξης με τις ΗΠΑ για την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, αυτό θα έχει επιπτώσεις στο ρυθμό παραγωγής έως και 75 απ' αυτά τα μαχητικά αεροπλάνα.

Οι ΗΠΑ σταμάτησαν να παραδίδουν στην Τουρκία εξοπλισμό που συνδέεται με αυτό το «αόρατο» μαχητικό αεροπλάνο. Ήταν το πρώτο συγκεκριμένο βήμα για να εμποδιστεί η παράδοση του αεριωθουμένου στην Τουρκία, επειδή σχεδιάζει να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

«Η αποχώρηση της Τουρκίας θα είχε αντίκτυπο σε 50 έως 75 αεροπλάνα σε μια περίοδο δύο ετών», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος των F-35 αντιναύαρχος Ματίας Ουίντερ σε υποεπιτροπή της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Τουρκία παράγει από το 6% έως το 7% των τμημάτων του F-35 διευκρίνισε ο Ουίντερ.

Το σχόλιο του Ουίντερ έγινε καθώς η Ουάσινγκτον διερευνά αν μπορεί να αφαιρέσει την Τουρκία από την παραγωγή του F-35. Η Τουρκία κατασκευάζει μέρος της ατράκτου, του συστήματος προσγείωσης και των ενδείξεων στο πιλοτήριο. Όπως δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα πηγές στην περίπλοκη παγκόσμια διαδικασία της παραγωγής του F-35, ο ρόλος της Τουρκίας μπορεί να αντικατασταθεί.

«Μέσα σε 45 έως 90 ημέρες θα βλέπαμε την επίδραση από την επιβράδυνση ή το σταμάτημα της παραγωγής αυτών των τμημάτων στις τρεις γραμμές παραγωγής».

Το F-35 έχει γραμμές παραγωγής στην Ιταλία, το Τέξας και την Ιαπωνία.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαταραχή» στην αλυσίδα προμηθειών, λέει ο Ουίντερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα έχει στόχο την παράδοση 131 αεροπλάνων F-35 φέτος.

Η εκπαίδευση των Τούρκων θα συνεχιστεί

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε μάλιστα αργότερα ότι θα συνεχιστεί η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων σε δύο μαχητικά F-35 στην Αεροπορική Βάση Λιουκ στην Αριζόνα, παρά τη διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας με αφορμή το σχέδιο της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

"Η εκπαίδευση θα συνεχιστεί στην Αεροπορική Βάση Λιουκ", κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τσάρλι Σάμερς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς αν το υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να πάρει πίσω τα δύο μαχητικά που έχουν παραδοθεί στην Τουρκία και βρίσκονται στη συγκεκριμένη βάση, ο Σάμερς απάντησε: "Δεν σχεδιάζουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ