ΚΟΣΜΟΣ

Παιδιά και γονείς κατηγορούσαν Γερμανό παιδόφιλο για χρόνια – Γιατί δεν τους πίστεψε κανείς;

Παιδιά και γονείς κατηγορούσαν Γερμανό παιδόφιλο για χρόνια – Γιατί δεν τους πίστεψε κανείς;
Η Michaela με την οικογένειά της CNNi

Ο Andreas V. κακοποιούσε σεξουαλικά παιδιά για δεκαετίες. Ο Γερμανός είχε μετατρέψει το τροχόσπιτό του σε κολαστήριο για δεκάδες ανήλικα και η παθογένεια του συστήματος τού επέτρεψε να συνεχίσει ανενόχλητος τη δράση του, παρότι είχαν γίνει πολλάκις καταγγελίες εναντίον του.

Η υπόθεση έχει συγκλονίσει τη Γερμανία, που παρακολουθεί το κουβάρι της νοσηρής δράσης του 46χρονου να ξετυλίγεται.

Ο 46χρονος και ακόμη δύο άτομα, που συνελήφθησαν από τις Αρχές, κατηγορούνται για περισσότερες 1.000 σεξουαλικές κακοποιήσεις μόνο τα τελευταία 11 χρόνια. Αλλά, αυτό είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», καθώς η λίστα των θυμάτων αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα θύματα του Andreas V. είναι τουλάχιστον 40. Το νεότερο ηλικίας 4 ετών.

Να σημειωθεί πως δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες όνομά του, καθώς απαγορεύεται ρητά από τη γερμανική νομοθεσία.

Κρυβόταν σε κοινή θέα

Ο παιδόφιλος κρυβόταν σε κοινή θέα. Έμενε σε ένα κάμπινγκ τροχόσπιτων στην περιοχή Λίππε και τα τελευταία τρία χρόνια χρησιμοποιούσε ένα 6χρονο κοριτσάκι, του οποίου είχε οριστεί ως ανάδοχος γονέας, για να βρίσκει νέα θύματα.

Η καταγγελία που οδήγησε στη σύλληψή του ήρθε τον Νοέμβριο του 2018.

Οι γονείς μίας 6χρονης υπέβαλαν μήνυση κατά του Andreas V. Η μικρή είχε επισκεφτεί το τροχόσπιτο για να παίξει με την ανάδοχη κόρη του 46χρονου, όταν την κακοποίησε.

Μέσα στο τροχόσπιτό του, οι Αρχές εντόπισαν πολλά τεραμπάιτ αποδείξεων για τη δράση του.

Η ανάδοχη κόρη

Φήμες για τη δράση του 46χρονου υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια, όμως, αυτό δεν εμπόδισε την πρόνοια της περιοχής από το να τον ορίσει ως ανάδοχο γονέα της 6χρονης, που έπεσε, επίσης, θύμα του.

Ένας υπάλληλος της πρόνοιας φέρεται να «ωραιοποίησε» τον φάκελο του Andreas V. για να μπορέσει να πάρει το κοριτσάκι. Ο εν λόγω υπάλληλος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα και η αστυνομία ερευνά αν συνδέεται κατά κάποιον τρόπο με τον συλληφθέντα.

«Το ανάδοχο παιδί του χρησιμοποιούνταν ως δόλωμα για να προσελκύσει άλλα παιδιά», είπε δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια ενός εκ των θυμάτων.

Η ιστορία της Michaela

Η Michaela - αυτό δεν είναι το πραγματικότητα της όνομα, αλλά ένα ψευδώνυμο που της δόθηκε από τις Αρχές για να προστατευθεί η ταυτότητά της - είναι μία από τις γυναίκες που έχουν καταγγείλει τον Γερμανό για κακοποίηση. Μιλώντας στο CNNi, εξιστόρησε τις τραγικές στιγμές που έζησε στα χέρια του, τονίζοντας, μάλιστα, πως είχε ενημερώσει τον πατέρα της όταν είχε ξεκινήσει να την παρενοχλεί, αλλά εκείνος δεν την πίστεψε.

Τον γνώρισε πριν από 30 χρόνια. Εκείνος ήταν 16 και αυτή 9. Ο πατέρας της άφηνε τον Andreas V. να μένει στο σπίτι τους πολλές φορές και πάντα κοιμόταν στο δωμάτιό της.

Ήταν 11 ετών όταν άρχισε να την παρενοχλεί.

«Το είπα στον πατέρα μου: "Δεν θέλω να κοιμάται ο Andreas μαζί μου γιατί με αγγίζει". Αλλά ο πατέρας μου είπε: "Όχι, δεν είναι αλήθεια. Δεν θα έκανε κάτι τέτοιο". Απλά με αγνόησε. Και όταν δεν σε πιστεύουν όταν είσαι παιδί, χάνεις κάθε ελπίδα στην ηλικία των 16-17. Έμεινα σιωπηλή όλα αυτά τα χρόνια. Δεν το είπα σε κανέναν», είπε με τρεμάμενη φωνή στο αμερικάνικο δίκτυο.

Ο πατέρας της Michaela έχει κληθεί από τις Αρχές να καταθέσει για την υπόθεση.

Η τραγική της ιστορία δεν τελείωσε εκεί, όμως. Ο κύκλος της κακοποίησης συνεχίστηκε στην οικογένειά της.

Όπως λέει η ίδια, άφησε την 16χρονη κόρη της να περάσει ένα σαββατοκύριακο με μερικούς φίλους της στο κάμπινγκ της περιοχής. Της απαγόρευσε ρητά, όμως, να πλησιάσει το τροχόσπιτο του Andreas V.

Μερικές εβδομάδες αργότερα η κόρη της ξέσπασε σε κλάματα και της αποκάλυψε πως είχε πιεί πολύ και όταν συνήλθε ήταν ξαπλωμένη, ένας άνδρας ήταν από πάνω της και ένας δεύτερος παρακολουθούσε.

Η Michaela πήγε αμέσως στην αστυνομία. Οι Αρχές δεν επιβεβαιώνουν πως το παιδί της βιάστηκε, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως η νεαρή αντιστάθηκε – λεκτικά ή σωματικά – στην φερόμενη ως σεξουαλική επίθεση.

«Πώς μπορεί ένα κορίτσι να αμυνθεί όταν είναι ανίκανη (σ.σ. λόγω της μέθης);», διερωτήθηκε η μητέρα και συνέχισε: «Όταν είναι δύο άνδρες στο δωμάτιο; Πώς μπορεί να αντεπιτεθεί;»

Όπως αποδείχθηκε, οι δύο άνδρες που κατήγγειλε η Michaela ήταν οι συνεργοί του Andreas V.

Η αστυνομία στο επίκεντρο κριτικής

Η αστυνομία έχει δεχθεί έντονη κριτική σχετικά με το πώς χειρίστηκε την υπόθεση, ενώ η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της «οργής» ήταν η παραδοχή πως χάθηκαν μερικά από τα στοιχεία που βρέθηκαν στο τροχόσπιτο του δράστη.

Οι Γερμανοί διερωτώνται πώς είναι δυνατόν η αστυνομία να μην κατάφερε να σταματήσει τη δράση του όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις πολλές και ιδιαιτέρως ανησυχητικές ενδείξεις.

Όσον αφορά τις χαμένες αποδείξεις, σύμφωνα με το CNNi η αστυνομία έχασε μία βαλίτσα που περιείχε τουλάχιστον 155 CD και DVD τα οποία κατασχέθηκαν από το τροχόσπιτο του συλληφθέντα. Οι Αρχές παραδέχθηκαν το γεγονός εβδομάδες μετά.

Ο γενικός εισαγγελέας διέταξε να ερευνηθεί το περιστατικό, τόνισε, ωστόσο, πως αυτά που χάθηκαν είναι πολύ λίγα σε σχέση με το υλικό που έχει στη διάθεσή της η αστυνομία.

Με πληροφορίες από: Children and parents reported sex abuse for years in central Germany. Why did no one believe them?, by Atika Shubert, Nadine Schmidt and Claudia Otto, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ