ΚΟΣΜΟΣ

Da Zhuang: Ο μικρός λευκός ρινόκερος έκανε το ντεμπούτο του στο πάρκο Τσίμελονγκ της Κίνας

Da Zhuang: Ο μικρός λευκός ρινόκερος έκανε το ντεμπούτο του στο πάρκο Τσίμελονγκ της Κίνας
AP

Το ντεμπούτο του, στο ευρύ κοινό, έκανε τη Δευτέρα (08/04), ένας μικρός λευκός ρινόκερος στην Γκουανγκτζόου, την πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Γκουανγκντόνγκ.

Ο μικρός λευκός ρινόκερος, που ονομάζεται Da Zhuang (Ντα Τζουάνγκ), είναι γιος του Μικρού Πρίγκιπα, του πρώτου νότιου λευκού ρινόκερου που γεννήθηκε στο Πάρκο Σαφάρι Τσίμελονγκ.

Ο Ντα Τζουάνγκ γεννήθηκε πέρυσι, στις 19 Ιουνίου, ενώ ο πατέρας του, ο Μικρός Πρίγκιπας, στις 3 Μαρτίου του 2009. Η μητέρα του Ντα Τζουάνγκ, η Ναν Φενγκ, ήρθε από τη Νότια Αφρική το 2015.

Όταν γεννήθηκε ο Ντα Τζουάνγκ ζύγιζε 48 κιλά και σήμερα, εννέα μήνες αργότερα, έχει φθάσει τα… 445 κιλά, διευκρίνισε ο Τσεν Σιμίνγκ, ειδικός επί των ζώων στο πάρκο.

«Ο Ντα Τζουάνγκ μαθαίνει τώρα πώς να επιβιώνει έχοντας στο πλάι τη μητέρα του», όπως το πώς να βρίσκει τροφή, πώς να κάνει μπάνιο στη λάσπη και να τα πηγαίνει καλά με τους άλλους ρινόκερους, δήλωσε επίσης ο Τσεν.

Το πάρκο άρχισε να δέχεται ρινόκερους από τη Νότια Αφρική το 1997.

Σήμερα έχει 24 νότιους λευκούς ρινόκερους και 13 μαύρους ρινόκερους.

Σημειώνεται ότι οι λευκοί ρινόκεροι κατατάσσονται στην κατηγορία των «σχεδόν απειλούμενων» στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) και αποτελείται από δύο υποείδη, τον νότιο και τον βόρειο λευκό ρινόκερο.

Πέρυσι πέθανε ο τελευταίος αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος, αφήνοντας μόνο δύο θηλυκούς ρινόκερους του είδους του σε όλον τον πλανήτη.

«Η ιδιαίτερη σωματική δομή και το χαμηλό ποσοστό γεννητικότητας του λευκού ρινόκερου καθιστά δύσκολη την αύξηση του πληθυσμού του είδους», δήλωσε ο Τσεν.

Ειδικοί του πάρκου έχουν καταβάλει πάντως πολλές προσπάθειες για να βοηθήσουν τα ζώα να ζευγαρώσουν και να αναπαραχθούν τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το πάρκο, δύο θηλυκές αναμένεται να γεννήσουν τα μικρά τους φέτος τον Νοέμβριο και το πρώτο εξάμηνο του 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ