ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός ο άνδρας είναι ο πατέρας τουλάχιστον 49 παιδιών! Η απάτη που σόκαρε την Ολλανδία

Αυτός ο άνδρας είναι ο πατέρας τουλάχιστον 49 παιδιών! Η απάτη που σόκαρε την Ολλανδία
video grab

Κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποιούσε το σπέρμα του για να γονιμοποιεί τα ωάρια των πελατισσών του και εικάζεται ότι είναι πατέρας 200 παιδιών: ο λόγος για τον Ολλανδό γιατρό Jan Karbaat που διατηρούσε κέντρο γονιμότητας στο Ρότερνταμ. Πλέον, μετά από εξέταση DNA, επιβεβαιώνεται ότι τουλάχιστον 49 άτομα είναι απόγονοί του. 

Επί σειρά ετών, ο Karbaat, που πέθανε το 2017 σε ηλικία 89 ετών, αρνείτο πεισματικά να υποβληθεί σε τεστ πατρότητας για να αποδειχτεί εάν όντως είχε εξαπατήσει τους πελάτες του. Πριν από περίπου ένα μήνα, δικαστήριο αποφάσισε να επιτρέψει σε μια ομάδα 22 ατόμων, που πιστεύουν ότι είναι παιδιά του Karbaat, να υποβληθεί σε τεστ DNA για να μάθει την αλήθεια.

Το δικαστήριο έκρινε ότι εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τις μεθόδους του γιατρού ενώ παράλληλα ισχυρίστηκε ότι πρέπει να διερευνηθούν πλήρως τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως.

Οι ίδιοι ενάγοντες είχαν προσπαθήσει και το 2017 να λάβουν δείγμα του DNA του Karbaat, ωστόσο τότε ο δικαστής είχε κρίνει ότι θα πρέπει να διαφυλαχτούν τα προσωπικά δεδομένα του γιατρού που μόλις είχε φύγει από τη ζωή.

Ωστόσο, είχε διατάξει να κρατηθεί το DNA του σε μια σφραγισμένη θυρίδα.

Σήμερα, Παρασκευή 21/4, μια οργάνωση, που εκπροσωπεί τους γονείς και τα παιδιά, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου αποκάλυψε πως όντως είναι ο βιολογικός πατέρας 49 παιδιών, που γεννήθηκαν με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Τα αποτελέσματα μιας σειράς τεστ DNA, που πραγματοποιήθηκαν σε ένα νοσοκομείο στο Ναϊμέχεν (νοτιοδυτικά) «έδειξαν ότι 49 παιδιά στην υπόθεση αυτή είναι άμεσοι απόγονοι» του Karbaat, αναφέρει σε ένα δελτίο τύπου η οργάνωση Defence for Children.

«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις σοβαρές υποψίες που είχαμε ότι ο Κάρμπαατ χρησιμοποιούσε το ίδιο του το σπέρμα στην κλινική» σημειώνεται.

Πριν από τον θάνατό του, σε ηλικία 89 ετών, ο Karbaat, είχε παραδεχθεί ότι απέκτησε καμιά εξηνταριά παιδιά τον καιρό που εργαζόταν στην κλινική, η οποία έκλεισε το 2009 εξαιτίας των αμφιλεγόμενων πρακτικών της.

Η ομάδα των φερόμενων παιδιών του και οι οικογένειές τους είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη για να τους παρασχεθεί το προφίλ DNA του γιατρού.

Ο δικηγόρος των εναγόντων κατήγγειλε σημαντικές διαφορές στην ομοιότητα μεταξύ των παιδιών και του υποτιθέμενου δωρητή, ενώ άλλα παιδιά έμοιαζαν με τον πρώην διευθυντή της κλινικής.

Τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρξαν ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση. Το γενετικό υλικό του γιου του Karbaat αποδείχτηκε ότι έχει βιολογική σχέση με 47 ανθρώπους που γεννήθηκαν μετά από τεχνητή γονιμοποίηση.

Ο γιατρός με τα 48 παιδιά: Έκανε εξωσωματικές με το σπέρμα του εν αγνοία των γυναικών

Την ίδια ώρα, δικαστήριο παραδέχτηκε ότι οι ενάγοντες έχουν κοινά χαρακτηριστικά εξωτερικής εμφάνισης –κάτι που πιθανώς να σημαίνει πως έχουν κάποια συγγένεια.

Ο Karbaat εργάστηκε για δεκαετίες αλλά η κλινική του έκλεισε το 2009 όταν κατηγορήθηκε για παρατυπίες αλλά και παραποίηση δεδομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ