ΚΟΣΜΟΣ

Στα αρχεία της Στάζι και η Μητέρα Τερέζα

Στα αρχεία της Στάζι και η Μητέρα Τερέζα

Στα αρχεία της Στάζι βρισκόταν η Μητέρα Τερέζα κατά τη δεκαετία του 1980, γεγονός που καταδεικνύει μία ακόμα πτυχή του παραλογισμού του Ψυχρού Πολέμου.

Η μεγάλη φιλάνθρωπος από το 1980 έως το 1989 επισκέφθηκε αρκετές φορές τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, χωρίς ωστόσο να ξεφύγει από το... άγρυπνο βλέμμα της περιβόητης υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας της Ανατολικής Γερμανίας. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, μπορεί το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας να μην ήταν φιλικό προς την Εκκλησία, ωστόσο φαίνεται ότι παρακολουθούσε με προσοχή τη διάσημη φιλοξενούμενη στα ταξίδια της, θέλοντας να προσεταιριστεί τη δημοφιλία της και να ενισχύσει τη δημόσια εικόνα του.

Για την ακρίβεια η Μητέρα Τερέζα, θεωρείτο τότε από τους αξιωματούχους του ανατολικογερμανικού κράτους «υψηλή προσκεκλημένη». Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία από την πρώτη επίσκεψη της μοναχής στη χώρα, η οποία υπήρξε και η πιο εντυπωσιακή.

Η μοναχή βρέθηκε την Ημέρα των Καθολικών στο δυτικό Βερολίνο, απ’ όπου υπέβαλε αίτηση στον Γραμματέα Εκκλησιαστικών Ζητημάτων της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ώστε να της επιτραπεί να συμμετάσχει στην εορτή της Αγίας Δωρεάς στον καθεδρικό του Χέντβιγκ. Η άδεια χορηγήθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Κρατικής Ασφάλειας του κράτους, Έριχ Μίλκε.

Στους εορτασμούς της Αγίας Δωρεάς προσήλθαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης χιλιάδες επισκέπτες από το δυτικό Βερολίνο, ενώ μόνο η Στάζι είχε επιστρατεύσει εκατοντάδες πράκτορες για την «παρατήρηση» του γεγονότος .
Έξω από τον καθεδρικό η Μητέρα Τερέζα φωτογραφήθηκε πολλές φορές από τους γερμανούς πράκτορες, με το σχετικό υλικό να βρίσκεται έως σήμερα στους φακέλους της υπηρεσίας.

Μια λεπτομέρεια από μια άλλη επίσκεψη της Μητέρας Τερέζας το 1984 αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο φρόντιζε το ανατολικογερμανικό κράτος για τη δημόσια εικόνα του, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα της DW.
Τότε η μοναχή επισκέφθηκε την πόλη Καρλ Μαρξ, το σημερινό Κέμνιτς. Ο δήμαρχος της πόλης έλαβε αμέσως μια σχετική οδηγία από τη γραμματεία Εκκλησιαστικών Ζητημάτων του Βερολίνου, στην οποία τονιζόταν ότι αποτελούσε γεγονός «υψίστης σημασίας» να συναντηθεί η Μητέρα Τερέζα με τον δήμαρχο της πόλης, ώστε να προβληθεί η συνάντηση στο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης. Και αυτό γιατί τα δυτικά μέσα ενημέρωσης «περιμένουν να δουν πώς φέρεται στη Μητέρα Τερέζα η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας».

Ωστόσο το αρχικό σχέδιο απέτυχε καθώς η Μητέρα Τερέζα θα έγραφε ένα γράμμα προς τον δήμαρχο, το οποίο θα παρέδιδαν οι οικοδεσπότες ιερείς, αλλά για μία προσωπική επίσκεψη δεν είχε καθόλου χρόνο. Τελικά όμως ο δήμαρχος αποφάσισε να πάει ο ίδιος στην «υψηλή προσκεκλημένη», κομίζοντας μια ανθοδέσμη και ένα λεύκωμα της πόλεως Καρλ Μαρξ. Και βέβαια συνοδευόμενος από το τηλεοπτικό συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης. Το πρακτορείο ειδήσεων της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας ADN περιέγραψε το γεγονός ως μία «εγκάρδια συνάντηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ