ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα χαιρετίζει την αντίσταση της Άγκυρας για την αγορά των S-400

Η Μόσχα χαιρετίζει την αντίσταση της Άγκυρας για την αγορά των S-400
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Η Μόσχα χαιρέτισε την σθεναρή στάση της Τουρκίας, αναφορικά με την αγορά του πυραυλικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από την Ρωσία, παρά τις ισχυρές αμερικανικές πιέσεις, όπως είπε σήμερα, Κυριακή, ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η συμφωνία για την αγορά των ρωσικών S-400 “έχει ολοκληρωθεί.”

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην απαγόρευση παράδοσης στην Τουρκία, εξοπλισμού που σχετίζεται με τα αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς F-35.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει στο στρατό της αμερικανικά μαχητικά βομβαρδιστικά F-35 και ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, επειδή κάτι τέτοιο είναι τεχνικά αδύνατο. Την άποψη αυτή διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου.

«Όπως μου εξήγησαν στο Πεντάγωνο, είναι αδύνατο ταυτόχρονα να υπάρχουν στον εναέριο χώρο τα F-35, την εποπτεία του οποίου έχουν σε σημαντικό βαθμό τα συστήματα S-400. Δεν είναι τόσο καλή η περιγραφή μου από τεχνολογικής απόψεως, αλλά η τεχνολογία αυτή δεν μπορεί να συνυπάρχει, πράγμα που καταστήσαμε σαφές στην Τουρκία μέσω των διαύλων του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Άμυνας. Είναι ένα σοβαρό τεχνολογικό πρόβλημα», δήλωσε ο Πομπέο.

Ο Μάικ Πομπέο για πολλοστή φορά ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον έχει προτείνει στην Άγκυρα τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot. «Η πρόταση αυτή εξετάζεται, οι λεπτομέρειες μελετώνται» δήλωσε ο Πομπέο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ