ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ερντογάν χάνει την επανακαταμέτρηση και ζητά ξανά κάλπες στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Ο Ερντογάν χάνει την επανακαταμέτρηση και ζητά ξανά κάλπες στην Κωνσταντινούπολη
AP Photo/Emrah Gurel

Χωρίς τέλος το εκλογικό θρίλερ της Κωνσταντινούπολης όπου ο Ταγίπ Ερντογάν αδυνατεί να αποδεχθεί την ήττα του κόμματός του στην πόλη σύμβολο της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε ρίξει όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση με την δική του παρουσία και εστιάζοντας στο θέμα της Αγίας Σοφίας για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους. Μάλιστα υποψήφιο είχε κατεβάσει και τον «δικό» του Μπιναλί Γιλντιρίμ, πρώην πρωθυπουργό της χώρας.

Ο δήμος κρίθηκε σε μερικές χιλιάδες ψήφους με τον Γιλντιρίμ, που είχε βιαστεί να ανακοινώσει την νίκη του, να αποδέχεται – προσωρινά όπως αποδείχθηκε- την ήττα του. Τότε κατατέθηκε αίτημα για επανακαταμέτρηση σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης.

Σήμερα, απέμεναν περίπου 80 κάλπες για ανακαταμέτρηση στη συνοικία Μαλτέπε, όπως έγινε γνωστό από το CHP, που υπογράμμισε ότι ο υποψήφιός του Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με σχεδόν 14.000 ψήφους του υποψηφίου του AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περισώσει την τιμή του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε προσφυγή ζητώντας την ακύρωση κι επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, δύο και πλέον εβδομάδες μετά την εκλογική αναμέτρηση.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Αλί Ιχσάν Γιαβούζ κατέθεσε την προσφυγή για την ακύρωση και επανάληψη των εκλογών στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK), στην Άγκυρα, προσκομίζοντας έγγραφα που μετέφερε σε τρεις βαλίτσες, μετέδωσε το CNN Turk.

«Ήλθαμε εδώ για καταθέσουμε την έκτακτη προσφυγή μας με αίτημα την ακύρωση των εκλογών για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης και τη διεξαγωγή νέων εκλογών» δήλωσε ο Γιαβούζ.

Ο αντιπρόεδρος του AKP δικαιολόγησε την προσφυγή αυτή, δύο εβδομάδες μετά τις κάλπες της 31ης Μαρτίου κι ενώ η διαδικασία επανακαταμέτρησης των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη κοντεύει να ολοκληρωθεί, με το επιχείρημα ότι οι εκλογές αυτές σημαδεύτηκαν από «παρατυπίες».

Εάν εγκριθεί η προσφυγή, οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν την πρώτη Κυριακή, 60 ημέρες μετά την αρχική εκλογική αναμέτρηση, ήτοι τη 2α Ιουνίου. Εάν απορριφθεί, τα αποτελέσματα θα θεωρηθούν οριστικά και ο νικητής θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ