ΚΟΣΜΟΣ

Η ζωή του Ασάνζ μέσα στην πρεσβεία - Το skateboard και οι καβγάδες με το προσωπικό

Η ζωή του Ασάνζ μέσα στην πρεσβεία - Το skateboard και οι καβγάδες με το προσωπικό
AP/ Victoria Jones

Ένα βίντεο με δείγμα της περίεργης συμπεριφοράς που είχε αποκτήσει ο Τζούλιαν Ασάνζ κατά τη διάρκεια της επταετούς παραμονής του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου, προτού εκδιωχθεί από εκεί, είδε τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας.

Το βίντεο, το οποίο ήρθε στην κατοχή της ισπανικής εφημερίδας El Pais, δείχνει τον ιδρυτή της Wikileaks με το εσώρουχο και μία φανέλα, ο οποίος επιχειρεί να κάνει skateboard, μέσα σε ένα μικροσκοπικό δωμάτιο της συνολικά 330 τ.μ. πρεσβείας, για να περάσει την ώρα του. Μάλιστα, κάποια στιγμή, το δωμάτιο γεμίζει με κόσμο.

Στη συνέχεια του βίντεο, φαίνεται στιγμιότυπο από κάποιο άλλο περιστατικό, στο οποίο καβγαδίζει με έναν φρουρό της ασφάλειας, που ζητά από τους καλεσμένους του Ασάνζ στην πρεσβεία, να φύγουν. Ο Ασάνζ ξεκινά να βιντεοσκοπεί τον καβγά τους με μία κάμερα, την οποία ο φρουρός επιχειρεί να του πάρει από τα χέρια. Τελικά, όλοι οι καλεσμένοι φεύγουν από την πρεσβεία.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο, ισχυρίστηκε ότι ο Ασάνζ χρησιμοποιούσε την πρεσβεία στο Λονδίνο ως «κέντρο κατασκοπείας», όσο διάστημα έμεινε εκεί. Είπε ακόμα ότι η συμπεριφορά του 47χρονου προς το προσωπικό της πρεσβείας ήταν «εξωφρενική και κατακριτέα».

Ο Μορένο πρόσθεσε ακόμα ότι καθ’όλη τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, ο Ασάνζ δεν τηρούσε κανέναν κανόνα υγιεινής.

Αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ακόμα ότι η κατάσταση που βρισκόταν το μπάνιο του ήταν σοκαριστική, με το προσωπικό να βγάζει φωτογραφίες και να κάνει παράπονα. Παραπονούνταν ακόμα ότι δεν φρόντιζε τη γάτα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ