ΚΟΣΜΟΣ

Σρι Λάνκα: Δανός δισεκατομμυριούχος έχασε τα τρία από τα τέσσερα παιδιά του στις επιθέσεις

Σρι Λάνκα: Δανός δισεκατομμυριούχος έχασε τα τρία από τα τέσσερα παιδιά του στις επιθέσεις
(AP Photo/Chamila Karunarathne)

Τραγωδία «χτύπησε» την οικογένεια του Δανού δισεκατομμυριούχου Αντερς Χολς Πόβλσεν, καθώς τρία από τα τέσσερα παιδιά του έχασαν τη ζωή τους στις βομβιστικές επιθέσεις της Σρι Λάνκα, όπως επιβεβαίωσε σήμερα εκπρόσωπος στο BBC.

Η οικογένεια επισκεπτόταν τη χώρα για τις διακοπές του Πάσχα. Πριν από μερικές ημέρες, μάλιστα, η μία κόρη του Χολς Πόβλσεν ανέβασε μια φωτογραφία στο Instagram, όπου φαίνονται τα τρία αδέλφια της μπροστά σε μια πισίνα. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποια από τα παιδιά της οικογένειας έχασαν τη ζωή τους.

Ο Χολς Πόβλσεν είναι ιδιοκτήτης της διεθνούς αλυσίδας ενδυμάτων Bestseller. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος μέτοχος στον κολοσσό ενδυμάτων Asos και ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την εφημερίδα Times.

«Δυστυχώς, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τα δημοσιεύματα», δήλωσε εκπρόσωπος της Bestseller σε email. «Σας ζητούμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητα της οικογένειας και ως εκ τούτου δεν έχουμε άλλα σχόλια».

disek

Έτσι, τα παιδιά του Χολς Πόβλσεν είναι οι τρεις Δανοί πολίτες που περιλαμβάνονται στα θύματα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας.

Τουλάχιστον 290 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 500 ακόμη τραυματίστηκαν σε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν ανήμερα το Πάσχα σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα.

Καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τις επιθέσεις, ωστόσο, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, οι Αρχές ταυτοποίησαν τους δύο βομβιστές.

Τοπικά ΜΜΕ της χώρας κατονομάζουν δύο ισλαμιστές, τους Ζαχράμ Κασίμ και Αμπού Μοχάμεντ ως δύο από τους καμικάζι αυτοκτονίας που αιματοκύλισαν τη χώρα.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Κασίμ, που φέρεται να ήταν ιεροκήρυκας, εξαπολύει απειλές κατά των "απίστων", ενώ στο φόντο διακρίνονται να καίγονται σημαίες χωρών όπως των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Πορτογαλίας.

Από ολόκληρο τον κόσμο τα θύματα

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και 35 ξένοι υπήκοοι και σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Σρι Λάνκα, ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν τρία θύματα από την Ινδία, ένα από την Πορτογαλία, δύο από την Τουρκία, καθώς και Βρετανοί υπήκοοι.

Η αμερικανική διπλωματία επιβεβαίωσε ότι αρκετοί υπήκοοι των ΗΠΑ σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αρκετοί Αμερικανοί είναι ανάμεσα στους νεκρούς», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε ανακοίνωση.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι Βρετανοί πολίτες περιλαμβάνονται στους τουλάχιστον 207 νεκρούς.

Νωρίτερα, το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association μετέδωσε ότι τρεις Βρετανοί και δύο πολίτες με διπλή υπηκοότητα -αμερικανική και βρετανική- σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα.

Tρείς Δανοί πολίτες -τα τρία παιδιά του Χολς Πόβλσεν- περιλαμβάνονται στα θύματα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας.

Ένας Κινέζος πολίτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων όπως ανέφερε η κρατική εφημερίδα της Κίνας People's Daily. Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε πως τέσσερις Κινέζοι πολίτες τραυματίστηκαν και η κατάστασή τους στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται είναι σταθερή.

Ένας Ολλανδός πολίτης σκοτώθηκε στις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, ανακοίνωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Στεφ Μπλοκ, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τις επιθέσεις.

«Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα, περιλαμβανομένου ενός Ολλανδού αυτή τη στιγμή», είπε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι δύο Τούρκοι πολίτες που περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών από τις βομβιστικές επιθέσεις, ήταν μηχανικοί που εργάζονταν σε ένα εργοτάξιο στη Σρι Λάνκα.

Σε διάστημα λίγων ωρών σημειώθηκαν οκτώ εκρήξεις, οι τέσσερις σε εκκλησίες και άλλες τόσες σε ξενοδοχεία της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, η τελευταία (όγδοη) επίθεση ήταν έργο καμικάζι ζωσμένου με εκρηκτικά, τα οποία πυροδότησε, σκοτώνοντας τρεις αστυνομικούς.

Ταξιδιωτική οδηγία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί σε ταξιδιωτική οδηγία του ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις» συνεχίζουν να σχεδιάζουν τη διάπραξη επιθέσεων στη Σρι Λάνκα.

«Τρομοκράτες ενδέχεται να επιτεθούν (...) απροειδοποίητα», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ταξιδιωτική οδηγία του που φέρει χθεσινή ημερομηνία.

Κατά τη διπλωματία των ΗΠΑ, στόχοι ενδέχεται να γίνουν τουριστικοί προορισμοί, συγκοινωνιακοί κόμβοι, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, χώροι λατρείας, αεροδρόμια και άλλοι δημόσιοι χώροι.

Σύμφωνα με το CNNi, 24 άνθρωποι έχουν συλληφθεί με την υποψία ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις ενώ ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε δήλωσε πως θα ζητήσει στήριξη από το εξωτερικό για να διαπιστώσει εάν οι δράστες της επίθεσης συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία.

«Δεν θα επιτρέψουμε η τρομοκρατία να σηκώσει το κεφάλι της στη Σρι Λάνκα. Όλα τα μέτρα θα ληφθούν για να εξαλειφθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπανταρανάικε, 30 χιλιόμετρα από το Κολόμπο, και εξουδετερώθηκε. Ο εκπρόσωπος είπε ότι τα εκρηκτικά βρέθηκαν μέσα σε πλαστικό σωλήνα πάνω σε δρόμο, περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο, ενώ μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία και εξουδετερώθηκαν.

Επρόκειτο για τις χειρότερες επιθέσεις από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα πριν από δέκα χρόνια.

Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι ότι οι επιθέσεις θα πυροδοτήσουν αναζωπύρωση της θρησκευτικής και εθνοτικής βίας. Η αστυνομία ανακοίνωσε αργά χθες Κυριακή ότι διαπράχθηκαν μια επίθεση με εμπρηστική βόμβα εναντίον τεμένους στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και εμπρησμοί δύο καταστημάτων που ανήκουν σε μουσουλμάνους σε δυτική περιοχή.

Βίντεο ντοκουμέντο

Τη στιγμή της έκρηξης στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο κατέγραψε κάμερα αυτοκινήτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ