ΚΟΣΜΟΣ

Σρι Λάνκα: Νέο βίντεο με έναν από τους βομβιστές στο εστιατόριο του ξενοδοχείου

Σρι Λάνκα: Νέο βίντεο με έναν από τους βομβιστές στο εστιατόριο του ξενοδοχείου
AP Photo/Gemunu Amarasinghe

Ένα ακόμα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Ινσάφ Ιμπραχίμ -ένας από τους βομβιστές που αιματοκύλισαν τη Σρι Λάνκα ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών, με τους 359 νεκρούς- να στέκεται ανάμεσα στα τραπέζια του εστιατορίου Taprobane, στο ξενοδοχείο Cinnamon Grand.

Το βίντεο που δημοσιεύει η Daily Mail, τραβήχτηκε λίγο προτού ο ίδιος δώσει τέλος στη ζωή του.

Ο Ινσάφ, αδελφός του Ιλχάλ Ιμπραχίμ (του βομβιστή καμικάζι που «χτύπησε» το ξενοδοχείο Shangri-La) είναι φανερά νευρικός, όπως δείχνουν οι αμήχανες κινήσεις του, έχοντας λάβει ήδη θέση για την έκρηξη που θα επακολουθήσει.

Είναι το δεύτερο βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας μέσα σε λίγες ώρες. Στο προηγούμενο καταγράφονται δύο από τους καμικάζι τζιχαντιστές να μπαίνουν στον ανελκυστήρα που οδηγεί στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Shangri-La, όπου σε λίγα λεπτά θα πυροδοτούσαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι.

Σημειώνεται ότι τοΙσλαμικό Κράτος είχε δώσει νωρίτερα στη δημοσιότητα φωτογραφία και το βίντεο, στο οποίο εμφανίζονται επτά από τους βομβιστές να ορκίζονται πίστη στον αρχηγό της οργάνωσης, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Οι περισσότεροι δράστες είχαν ζήσει ή σπουδάσει στο εξωτερικό

Διεθνείς διασυνδέσεις φέρονται να είχαν οι περισσότεροι δράστες των βομβιστικών επιθέσεων στη Σρι Λάνκα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες,Τετάρτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ρουβάν Βιζεβαρντένε, ο ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας είχε σπουδάσει στη Βρετανία και την Αυστραλία.

Οι επιθέσεις δε, σύμφωνα πάντα με τον Βιζεβαρντένε, είναι πιθανό να είχαν χρηματοδοτηθεί ή να είχαν ως πηγή έμπνευσης τη δράση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

«Πιστεύουμε ότι ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας είχε σπουδάσει στη Βρετανία κι έπειτα έκανε μεταπτυχιακά στην Αυστραλία, προτού επιστρέψει και εγκατασταθεί στη Σρι Λάνκα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Βιζεβαρντένε.

«Η ομάδα των βομβιστών αυτοκτονίας, οι περισσότεροι από αυτούς ήταν πολύ μορφωμένοι, μεσαίας ή ανώτερης κοινωνικής τάξης, οικονομικά ανεξάρτητοι, όπως και οι οικογένειές τους, το οποίο μας ανησυχεί», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και μία γυναίκα.

Συνολικά 58 άτομα έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι, αλλά η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα πιστεύει ότι «πολλοί» βρίσκονται ακόμα ελεύθεροι και είναι οπλισμένοι. Οι αρχές μέχρι στιγμής έχουν συνδέσει απευθείας με την επίθεση ακόμα εννιά άτομα, τα οποία παραμένουν ασύλληπτα.

Η επιχείρηση αυτή είναι η πλέον πολύνεκρη -εκτός της Συρίας και του Ιράκ- που έχει διαπράξει ποτέ το ISIS, από τον Ιούνιο του 2014, όταν ίδρυσε το, διαλυμένο πλέον, «χαλιφάτο».

Στην ανακοίνωση, η οργάνωση κατονομάζει τους επτά «μαχητές» που διέπραξαν την «ευλογημένη επίθεση» εναντίον των χριστιανών κατά τη διάρκεια της «γιορτής των αποστατών», όπως αποκαλεί το Πάσχα.

Οι Αρχές της Σρι Λάνκα αποδίδουν τις επιθέσεις στην τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Thowheeth Jama'ath (NTJ), η οποία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, και προσπαθούν να καταλάβουν αν έλαβε κάποια βοήθεια από το εξωτερικό.

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

Σύμφωνα με το Ισλαμικό Κράτος, τρία μέλη του με τα ψευδώνυμα Άμπου Ουμπέιντα, Άμπου Μπαράα και Άμπου Μουχτάρ, διέπραξαν τις επιθέσεις στα ξενοδοχεία Cinnamon Grand, Shangri-La και Kingsbury.

Άλλοι τρεις τζιχαντιστές, οι Άμπου Χάμζα, Άμπου Χαλίλ και Άμπου Μοχάμεντ, ευθύνονται για τις επιθέσεις στις εκκλησίες του Κολόμπο, του Νεγκόμπο και του Μπατικαλόα. Ο έβδομος, με το ψευδώνυμο Άμπου Αμπντάλα, σκότωσε τρεις αστυνομικούς σε προάστιο του Κολόμπο.

Σε μια φωτογραφία που δόθηκε μαζί με την ανακοίνωση, η αυθεντικότητα της οποίας δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή, εικονίζονται οκτώ άνδρες, εκ των οποίων οι επτά έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Ποζάρουν με την μαύρη σημαία του ΙΚ στο φόντο. Οι τρεις από τους μασκοφόρους κρατούν μαχαίρια, ενώ ο μοναδικός που έχει ακάλυπτο το πρόσωπό του κρατάει ένα πολυβόλο όπλο.

Δεν είναι σαφές γιατί στις επιθέσεις συμμετείχαν επτά τζιχαντιστές, ενώ στη φωτογραφία εικονίζονται οκτώ.

ISIS042320

Το «χαλιφάτο» που είχε ανακηρύξει το ΙΚ σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ το 2014 κατέρρευσε τον Μάρτιο, όμως η οργάνωση συνεχίζει να αναλαμβάνει την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις σε όλον τον κόσμο. Την Κυριακή, ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση που έγινε το Σάββατο στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, όπου σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι.

Βίντεο καταγράφουν βομβιστή αυτοκτονίας να μπαίνει σε εκκλησία:

Ένα ακόμη πολυτελές ξενοδοχείο βρισκόταν στην μακάβρια λίστα των στόχων της σφαγής την Κυριακή του Πάσχα. Ο υποψήφιος καμικάζι είχε νοικιάσει εκεί δωμάτιο την παραμονή. Αλλά όταν το επόμενο πρωί κατέβηκε στον μπουφέ του πρωινού, ο παγιδευμένος με εκρηκτικά σάκος του δεν ανατινάχθηκε για άγνωστο λόγο.

«Όταν έγινε η έκρηξη στο Shangri-La, αυτός ο άνθρωπος αναχώρησε εσπευσμένα από το ξενοδοχείο του...τα ίχνη του οδήγησαν σε μοτέλ έξω από το Κολόμπο», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας, που δεν κατονομάσθηκε γιατί δεν είχε άδεια για δημόσιες δηλώσεις για το θέμα.

Περικυκλωμένος από αστυνομικές δυνάμεις το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο προάστιο της Ντεχιβάλα, ο ύποπτος ανατινάχθηκε, σκοτώνοντας δύο περαστικούς.

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα δήλωσε πως πιστεύει πως οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη συνδέονται με το ISIS, αφού η τζιχαντιστική αυτή οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη.

Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι κυβερνητικές υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούν πολίτες της Σρι Λάνκα που είχαν ενταχθεί στο ISIS και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

«Θα ελέγξουμε τους ισχυρισμούς του Ισλαμικού Κράτους, πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση», δήλωσε.

Στο μεταξύ, στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού Γραφείου Ομοσπονδιακών Ερευνών (FBI) έκανε γνωστό πως η υπηρεσία του συνδράμει τις αρχές της Σρι Λάνκα στην έρευνα.

Ζωντανοί οι δύο Δανοί αγνοούμενοι

Σώοι είναι οι δύο Δανοί πολίτες που αγνοούνταν στη Σρι Λάνκα μετά τις επιθέσεις, την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, μετέδωσε το πρακτορείο Ritzau επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας.

Οι δύο Δανοί επικοινώνησαν με την οικογένειά τους και είναι καλά.

Ο πρεσβευτής της Δανίας στην Ινδία είχε δηλώσει νωρίτερα ότι συγγενείς τους προσπαθούν ανεπιτυχώς από την Κυριακή να έρθουν σε επαφή μαζί τους. Οι δύο τουρίστες είχαν καταλύσει σε ένα ξενοδοχείο του Κολόμπο, όχι όμως σε κάποιο από τα τρία που στοχοθετήθηκαν.

Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τριών Δανών πολιτών στη Σρι Λάνκα, των τριών παιδιών του πλουσιότερου επιχειρηματία της Δανίας, Άντερς Χολς Πόβλσεν. Συνολικά έχουν σκοτωθεί 359 άνθρωποι και άλλοι 500 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.

Το μακελειό θα μπορούσε να αποφευχθεί - Ο ρόλος δύο πλούσιων αδελφών

Υπενθυμίζεται ότι δύο αδέλφια από την Σρι Λάνκα, μουσουλμάνοι, φέρονται να περιλαμβάνονται στους καμικάζι και έπαιξαν ρόλο - «κλειδί» στις επιθέσεις.

Οι δύο αδελφοί, ηλικίας 20 και 30 ετών, ήταν από εύπορη οικογένεια και παιδιά πλούσιου εμπόρου μπαχαρικών. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο τους, που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, λειτουργούσαν έναν οικογενειακό «τρομοκρατικό πυρήνα» και έπαιζαν ρόλο-κλειδί στους κόλπους της ισλαμιστικής οργάνωσης National Thowheeth Jama'ath (NTJ), στην οποία οι αρχές της Σρι Λάνκα έχουν εστιάσει τις έρευνες.

Ωστόσο, η αστυνομία αγνοεί προς το παρόν αν οι επιθέσεις προέρχονται από έναν και μόνο πυρήνα ή από χωριστές, συντονισμένες μεταξύ τους, ομάδες. Κατά συνέπεια, προς το παρόν οι Aρχές αγνοούν εάν οι δύο αδελφοί βρίσκονταν σε επαφή με άλλους καμικάζι.

Το Σάββατο, τα δύο αδέλφια νοίκιασαν από ένα δωμάτιο σε πολυτελή ξενοδοχεία στην παραλία του Κολόμπο, στο Cinnamon Grand και στο Shangri-La. Ανατινάχθηκαν ο καθένας στο ξενοδοχείο του το επόμενο πρωί στον μπουφέ του πρωινού, σχεδόν την ίδια στιγμή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ