ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα χρέωσε τις ΗΠΑ 2 εκατ. δολάρια για τη… φροντίδα του Ότο Γουόρμπιερ

Η Βόρεια Κορέα χρέωσε τις ΗΠΑ 2 εκατ. δολάρια για τη… φροντίδα του Ότο Γουόρμπιερ
AP Photo/Jon Chol Jin

Λογαριασμό ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων έδωσε η Βόρεια Κορέα στις ΗΠΑ προκειμένου να καλύψει τα έξοδά της για την ιατρική φροντίδα που παρείχε στον Ότο Γουόρμπιερ.

Ο Αμερικανός βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση και πέθανε λίγο μετά την επιστροφή του στο Οχάιο, έπειτα από κράτηση στη Βόρεια Κορέα.

Όπως έγραψε σήμερα η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, που επικαλείται δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος, Βορειοκορεάτες παρέδωσαν στον απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζόσεφ Γιουν, ένα τιμολόγιο ώρες προτού ο Γουόρμπιερ, επιστρέψει αεροπορικώς από την Πιονγκγιάνγκ τον Ιούνιο του 2017.

Ο Γιουν, που του ζητήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, απάντησε με mail «Δεν μπορώ να σχολιάσω/επιβεβαιώσω διπλωματικές ανταλλαγές».

Ο Αμερικανός απεσταλμένος που εστάλη στην Βόρεια Κορέα για την επιστροφή του Γουόρμπιερ, υπέγραψε μια συμφωνία για να πληρωθεί ο λογαριασμός χρέωσης ιατρικών υπηρεσιών, έπειτα από οδηγίες που έλαβε από τον Τραμπ, τόνισε η Post.

«Δεν σχολιάζουμε διαπραγματεύσεις ομήρων, και για αυτό τον λόγο είναι τόσο επιτυχημένες υπό αυτή την κυβέρνηση»", απάντησε στο Reuters η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Ο λογαριασμός εστάλη στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και παρέμενε απλήρωτος μέχρι το τέλος του 2017, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Post. Δεν είναι γνωστό αν η αμερικανική κυβέρνηση πλήρωσε αργότερα τον λογαριασμό.

Ο Ότο Γουόρμπιερ φοιτούσε στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και συνελήφθη στην Πιονγκγιάνγκ κατά τη διάρκεια ενός οργανωμένου ταξιδιού. Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικών έργων επειδή φέρεται ότι έκλεψε μια προπαγανδιστική αφίσα και κρατήθηκε επί 17 μήνες.

Τον περασμένο Δεκέμβριο δικαστήριο της Ουάσινγκτον καταδίκασε τη Βόρεια Κορέα να πληρώσει 501 εκατομμύρια δολάρια για τον θάνατο του νεαρού, κρίνοντας ότι ήταν θύμα βασανιστηρίων. Η Πιονγκγιάνγκ αρνείται την ευθύνη της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ