ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου θέλει να αλλάξει πρωτεύουσα;

Γιατί η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου θέλει να αλλάξει πρωτεύουσα;
AP Photo/Dita Alangkara

Η Τζακάρτα δεν θα είναι η πρωτεύουσα της Ινδονησίας σε λίγα χρόνια, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε υπουργός της χώρας, τέταρτης μεγαλύτερης σε πληθυσμό παγκοσμίως.

Αν και η ιδέα μεταφοράς της πρωτεύουσας έχει συζητηθεί αρκετές φορές από το 1945 όταν και η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ολλανδία, η κυβέρνηση της Ινδονησίας φαίνεται ότι το πήρε πλέον απόφαση. Αν και δεν έχουν καταλήξει στην πόλη που θα διαθεχθεί την Τζαγκάρτα, φαβορί σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ είναι η Παλανγκαράγια, στο νησί Βόρνεο.

Οι λόγοι για την μεταφορά ποικίλουν. Κυριότερος είναι αυτός της κυκλοφοριακής συμφόρησης καθώς, σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2016, πρόκειται για την πόλη με το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα παγκοσμίως. Οι υπουργοί, μάλιστα, χρειάζεται να συνοδεύονται από την αστυνομία για να φτάσουν εγκαίρως στις συναντήσεις τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξοδεύονται 6,8 δισ. δολάρια ετησίως.

Σύμφωνα με άλλες μελέτες μεγάλα τμήματα της πόλης κινδυνεύουν να βυθιστούν εντελώς μέχρι το 2050. Η βόρεια Τζακάρτα βυθίστηκε 2,5 μέτρα σε διάστημα 10 ετών και συνεχίζει να βυθίζεται κατά 1-15 εκατ. κάθε χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ