ΚΟΣΜΟΣ

Ο Φρανσουά Ολάντ τίμησε τα θύματα του Charlie Hebdo

Ο Φρανσουά Ολάντ τίμησε τα θύματα του Charlie Hebdo
Αναμνηστική πλακέτα στο σημείο που σκοτώθηκε ο μουσουλμάνος αστυνομικός που καταδίωξε τους ενόπλους της επίθεσης στο Charlie Hebdo REUTERS/Benoit Tessier

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τίμησε τα 17 θύματα των επιθέσεων από τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, σε μια αγορά προϊόντων που επιτρέπεται να καταναλώνουν οι εβραίοι σύμφωνα με τον ιουδαϊκό νόμο και σε ένα αστυνομικό τμήμα, κάνοντας τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικών πλακετών - μνημείων κατά της βίας στην πόλη του Παρισιού που βίωσε μια ταραχώδη χρονιά.

Οι τελετές πραγματοποιούνται ταυτόχρονα με την κυκλοφορία ενός επετειακού τεύχους με τη συμμετοχή των επιζώντων σκιτσογράφων και σχολιαστών.

Οι οικογένειες των θυμάτων βρέθηκαν μαζί με τον γάλλο πρόεδρο στους χώρους του Charlie Hebdo, όπου πριν από ένα χρόνο το προσωπικό του περιοδικού ενώ βρισκόταν σε σύσκεψη δέχτηκε επίθεση από δυο ενόπλους που εισέβαλαν στα γραφεία, στις 7 Ιανουαρίου, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους.

Η αναμνηστική πλακέτα αναγράφει: «Στην μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης ενάντια στην ελευθερία της έκφρασης.»

Στη συνέχεια αποδώθηκαν τιμές στον αξιωματικό της αστυνομίας που καταδίωξε τους τρομοκράτες.

Στο πεζοδρόμιο αναγράφεται με σπρέι η φράση «Je suis Ahmed», με κόκκινο, λευκό και μπλέ χρώμα, όπως η γαλλική σημαία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ