ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Σεξιστικό παραλήρημα ακροδεξιού σε στριπτιτζάδικο έβαλε «τέλος» στην πολιτική καριέρα του

Αυστραλία: Σεξιστικό παραλήρημα ακροδεξιού σε στριπτιτζάδικο έβαλε «τέλος» στην πολιτική καριέρα του
Pixabay

Σε παραίτηση υποχρεώθηκε το στέλεχος του ακροδεξιού – εθνικιστικού κόμματος One Nation στην Αυστραλία, Steve Dickson, μετά την διαρροή βίντεο που τον έδειχνε να απολαμβάνει το... θέαμα σε strip club.

Το βίντεο ήταν μέρος μιας μεγάλης έρευνας που έκανε το Al Jazeera και κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια. Το τηλεοπτικό δίκτυο παρακολουθεί τόσο το κόμμα της Αυστραλίας, χρησιμοποιώντας κρυφές κάμερες, όσο και εκείνο των ΗΠΑ αλλά όπως ανακοινώθηκε, το συγκεκριμένο απόσπασμα δεν επρόκειτο να προβληθεί καθώς δεν είχε ενδιαφέρον.

Η έρευνα του Al Jazeera λέγεται «Πώς να πουλήσεις ένα μακελειό» και εστιάζει στην προσπάθεια του One Nation να αντλήσει δωρεές από το μεγαλύτερο λόμπι υπέρ της οπλοχρησίας.

Στο βίντεο που βγήκε στον αέρα τηλεοπτικής εκπομπής, ο Steve Dickson εμφανιζόταν να κάνει χειρονομίες και χυδαία σχόλια ενώ βρισκόταν σε ένα strip club στις ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το Al Jazeera καταδίκασε την προβολή του βίντεο σημειώνοντας πως δεν είχε δώσει την έγκρισή του. «Τα πλάνα είναι μέρος έρευνας δημοσιογράφου μας και προβλήθηκαν από το αυστραλιανό δίκτυο χωρίς την απαραίτητη συγκατάθεση μας» σημείωσε ο διευθυντής του ερευνητικού ρεπορτάζ του δικτύου Phil Rees. Εξήγησε πως επέλεξαν να μην συμπεριληφθεί το απόσπασμα στο «Πώς να πουλήσεις ένα μακελειό» καθώς δεν ήταν ιδιαίτερης σημασίας.

Η επικεφαλής του One Nation, Pauline Hanson, έφυγε εσπευσμένα από συνέντευξη Τύπου μετά από ερωτήσεις που δέχθηκε για τον επικεφαλής του κόμματος της στο Queensland ο οποίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση.

Ο Steven Dickson υπέβαλε αναγκαστικά την παραίτηση του μετά τις ρατσιστικές δηλώσεις τους. «Έχω "πάρει" τόσες Ασιάτισσες που έχασα το λογαριασμό» ακούγεται να λέει σε κάποιο σημείο ο 56χρονος πολιτικός που είναι παντρεμένος.

Η Pauline Hanson δήλωσε «σοκαρισμένη και απογοητευμένη που αναγκάστηκα να δω αυτό το βίντεο».

Κατηγόρησε το Al Jazeera ότι σκόπιμα έδωσε τα πλάνα λίγο πριν από τις εκλογές αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια. «Είμαι μητέρα τριών παιδιών και η μόνη γυναίκα επικεφαλής κόμματος στην χώρα. Δεν θα ανεχόμουν τα παιδιά μου να συμπεριφέρονται έτσι σε γυναίκες» είπε.

Η συζήτηση όμως σύντομα εκτροχιάστηκε όταν ερωτήθηκε για την προσπάθεια του Dickson να βρει χρηματοδότηση από τους λομπίστες όπλων. «Λυπάμαι. Δεν μιλούσαν με αυτούς. Έτσι το παρουσίασε το Al Jazeera. Είστε λάθος» υποστήριξε αποχωρώντας.

Ο ίδιος ο Dickson σε γραπτή του ανακοίνωση δηλώνει μετανιωμένος και υποστηρίζει πως το βίντεο δεν αποτυπώνει τον χαρακτήρα του. «Δείχνει έναν άνθρωπο ο οποίος ήταν μεθυσμένος και εκτός ελέγχου. Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη που επέτρεψα να συμβεί» αναφέρει. Υποστηρίζει πως ενημέρωσε την γυναίκα του την επόμενη ακριβώς ημέρα μετά την επίσκεψή του στο κλαμπ και ότι θυμάται ελάχιστα από τα όσα συνέβησαν.

Το βίντεο τον δείχνει να πιάνει τα στήθη μιας χορεύτριας, να τοποθετεί δολάρια στο εσώρουχό της και να σχολιάζει μια άλλη χορεύτρια. «Φίλε μου έχω καιρό να έρθω σε τέτοιο κλαμπ» ακούγεται να λέει, συμπληρώνοντας: «ξέρεις τι είναι το ωραίο με όλο αυτό; Ότι βλέπω στήθη».

Το σκάνδαλο αυτό έρχεται να προστεθεί σε εκείνο της παρέμβασης υπέρ της οπλοκατοχής και της οπλοχρησίας, με το One Nation να προσπαθεί να κάνει ηπιότερη τη νομοθεσία με αντάλλαγμα την χρηματοδότηση των εμπόρων.

Στα βίντεο της έρευνας και η ίδια η επικεφαλής του κόμματος εμφανίζεται να χαρακτηρίζει κυβερνητική συνομωσία το μακελειό του 1996 στο λιμάνι Arthur που άφησε 35 νεκρούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ