ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν: Βενεζουέλα, Βόρεια Κορέα και πυρηνικά στο τραπέζι

Επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν: Βενεζουέλα, Βόρεια Κορέα και πυρηνικά στο τραπέζι
AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File

Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας άνω της μίας ώρας είχαν οι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων η πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα, η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, αλλά και η πιθανότητα σύναψης μιας νέας συμφωνίας για τα πυρηνικά όπλα.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς είπε στους δημοσιογράφους ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν την πιθανότητα σύναψης μιας πολυμερούς συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα, στην οποία θα μπορούσε να συμμετάσχει και η Κίνα, ή μια παράταση της ισχύουσας Συμφωνίας για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (New START).

Για το θέμα της Βόρειας Κορέας, ο Αμερικανός πρόεδρος παρότρυνε τον Πούτιν να ασκήσει πιέσεις στην Πιονγκγιάνγκ ώστε να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση.

Σύμφωνα με τη Σάντερς, Τραμπ και Πούτιν αναφέρθηκαν επίσης εν συντομία και στην έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ. Η αναφορά τους στην υπόθεση αυτή σχετιζόταν με την ολοκλήρωση της έρευνας εκ μέρους του Μάλερ.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζήτησαν ήταν επίσης οι εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και οι εμπορικοί δεσμοί της Μόσχας με την Ουάσινγκτον και «το γεγονός ότι (το εμπόριο) έχει αυξηθεί μεταξύ των δύο χωρών αφότου ανέλαβε την προεδρία» ο Τραμπ, είπε η εκπρόσωπος. Για την Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι ο νέος πρόεδρος που εξελέγη πρόσφατα στη χώρα θα πρέπει να κάνει «πραγματικά βήματα» για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

«Είχαν μια πολύ καλή συζήτηση» πρόσθεσε η Σάντερς χαρακτηρίζοντας «πολύ θετική» τη συνομιλία, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει υπόψη της να σχεδιάζεται κάποια νέα συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν στο εγγύς μέλλον.

Ρωσικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών κράτησε περίπου μιάμιση ώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ