ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αποκαλύψεις: Το σοκ του Ομπάμα για τη νίκη του Τραμπ και η προσωπική προσβολή

Νέες αποκαλύψεις: Το σοκ του Ομπάμα για τη νίκη του Τραμπ και η προσωπική προσβολή
AP/ Michael Sohn

Ως προσωπική προσβολή θεώρησε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ επί της Χίλαρι Κλίντον, στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ φέρεται να σοκαρίστηκε από το αποτέλεσμα.

Αυτό τονίζεται στα νέα κεφάλαια που προστέθηκαν στην επανέκδοση του βιβλίου του ανταποκριτή των New York Times Πίτερ Μπέικερ με τον τίτλο "Obama: The Call of History". Σε αυτά ο πρώην πρόεδρος εμφανίζεται να έχει αμφιβολίες ως προς την «κληρονομιά» που άφησε πίσω του, ενώ κατηγορεί την πρώην υπουργό Εξωτερικών του, -την οποία είχε στηρίξει πολύ τις μέρες πριν από τις εκλογές- για την ήττα.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών, ο Ομπάμα δήλωσε στο προσωπικό του, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Οβάλ γραφείο, ότι «αυτό πονάει», όπως ανέφερε πηγή στον Ντέιβιντ Ρέμνικ του The New Yorker.

Ο Μπέικερ περιγράφει τον Ομπάμα ως απόλυτα δύσπιστο απέναντι στον Τραμπ και προβληματισμένο γιατί οι ψηφοφόροι επέλεξαν εκείνον από την πιο έμπειρη Κλίντον.

«Για τον Ομπάμα και την ομάδα του, την κύρια ευθύνη φέρει η Κλίντον. Αυτή ήταν που δεν μπόρεσε να μετατρέψει το δυνατό του ρεκόρ και την υγιή οικονομία σε νικητήριο μήνυμα (στους ψηφοφόρους)», αναφέρει ο Μπέικερ και προσθέτει ότι «μόνη της προκάλεσε πολλά από τα προβλήματά της».

Ο Ομπάμα, ο οποίος βοήθησε στο να απομακρυνθεί μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του τότε αντιπροέδρου του Τζο Μπάιντεν, θεωρούσε τη νίκη της Χίλαρι εξασφαλισμένη.

«Ο Ομπάμα ξύπνησε την ημέρα των εκλογών πεπεισμένος, όπως οι περισσότεροι, ότι δεν θα παρέδιδε το παιχνίδι στον Ντόναλντ Τραμπ, τον τηλεοπτικό αστέρα ριάλιτι, κάτι που θεωρούσε ότι ήταν αστείο. Δεν υπήρχε περίπτωση οι Αμερικανοί να στραφούν σε εκείνον», γράφει ο Μπέικερ.

Το βράδυ των εκλογών, ο Ομπάμα παρακολουθούσε μια ταινία στην κινηματογραφική αίθουσα του Λευκού Οίκου, όταν άρχισε να βλέπει τα πρώτα προβληματικά σημάδια.

Δημοσίως, ο Ομπάμα υιοθέτησε μια πιο αποφασιστική στάση και εργάστηκε ώστε να γίνει όσο πιο ομαλά γινόταν η μετάβαση στην ρεπουμπλικανική διοίκηση.

Στην πρώτη του συνάντηση με τον Τραμπ στο Οβάλ γραφείο, μετά την εκλογή του δεύτερου, ο Ομπάμα είπε στους δημοσιογράφους ότι αισθανόταν «ενθαρρυμένος». Στους βοηθούς του, ωστόσο, δήλωνε μπερδεμένος από τη συνάντηση, ενώ έδειχνε να έχει δεύτερες σκέψεις για την προοδευτική του προσέγγιση της προεδρίας, αναρωτώμενος αν έκανε κάποιο λάθος ή αν πήγε πολύ μακριά.

New book portrays Obama's surprise and chagrin at Trump's win, By Kevin Liptak, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ