ΚΟΣΜΟΣ

Άγκυρα για κυπριακή ΑΟΖ: Οι θέσεις των ΗΠΑ είναι εκτός πραγματικότητας

Άγκυρα για κυπριακή ΑΟΖ: Οι θέσεις των ΗΠΑ είναι εκτός πραγματικότητας
Associated Press

Ανακοίνωση σε σκληρό ύφος εξέδωσε η Τουρκία, με την οποία απαντά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που την καλεί να ακυρώσει την απόφασή της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία στέλνει μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες πως θα συνεχίσει τις υποθαλάσσιες έρευνες και τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου, σημειώνοντας πως «τα γεωτρύπανά μας θα συνεχίσουν να ερευνούν στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα μας».

Μάλιστα, η Άγκυρα υποστηρίζει πως οι αμερικανικές θέσεις είναι εκτός πραγματικότητας, ενώ αναφέρει, μεταξύ άλλων πως «δεν είναι αποδεκτό τρίτα μέρη να προσπαθούν να καθορίσουν τα θαλάσσια σύνορα, αντικαθιστώντας τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων».

Η Άγκυρα αναφέρει δε πως με την στάση της προασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων, καταγγέλλοντας εκ νέου πως ο πληθυσμός των κατεχόμενων δεν λαμβάνεται υπόψη από την Λευκωσία.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμτεντ

Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τουρκία να ακυρώσει την απόφασή της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή.

Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ