ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπορική τραγωδία στη Ρωσία: Συγκλονίζει το τελευταίο μήνυμα του «ήρωα» φροντιστή στη σύντροφό του

Αεροπορική τραγωδία στη Ρωσία: Συγκλονίζει το τελευταίο μήνυμα του «ήρωα» φροντιστή στη σύντροφό του
AP/ Pavel Golovkin

«Ήρωα» χαρακτηρίζουν τον 22χρονο φροντιστή Maxim Moiseev οι διασωθέντες επιβάτες του αεροπλάνου της Aeroflot, που έπιασε φωτιά ενώ πραγματοποιούσε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, με αποτέλεσμα το θάνατο 41 ατόμων.

Ο Maxim έστειλε ένα τελευταίο μήνυμα στη σύντροφό του, την Ksenia Obraztsova, προσπαθώντας να την καθησυχάσει: «είναι όλα εντάξει». Ωστόσο, η κοπέλα δεν πείστηκε καθώς παραξενεύτηκε που ο Maxim είχε ανοιχτό το κινητό κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Μάλιστα, καθώς το αεροπλάνο προσγειωνόταν, ο Maxim έστειλε την αγάπη του και δεν είδε ποτέ την απάντησή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα ρωσικά Μέσα, ο Maxim προσπάθησε να ανοίξει την πίσω πόρτα ώστε να βοηθήσει επιβάτες να γλιτώσουν από το φλεγόμενο αεροσκάφος.

Όπως μεταδίδει η Daily Mail, η Ksenia εικάζεται ότι είναι περίπου 20 χρονών και τώρα ζει με τους γονείς του άτυχου αγαπημένου της, ο οποίος θα τιμηθεί μετά θάνατον από τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανδρεία του.

Ο Maxim ήταν ο μόνος από το πενταμελές πλήρωμα που έχασε τη ζωή του στην αναγκαστική προσγείωση.

Βίντεο με το συγκυβερνήτη να σκαρφαλώνει στο φλεγόμενο αεροσκάφος

Ένα νέο σοκαριστικό βίντεο - ντοκουμέντο είδε, παράλληλα, το φως της δημοσιότητας από το αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε την Κυριακή, στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 41 άτομα.

Σε αυτό απαθανατίζεται ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, Μαξίμ Κουζνέτσοφ, να κρέμεται αρχικά από το θρυμματισμένο παράθυρο του πιλοτηρίου, στην προσπάθειά του να εγκαταλείψει το αεροπλάνο που είναι παραδομένο στις φλόγες, μέσα σε πυκνούς καπνούς.

Δίπλα βρίσκεται η τσουλήθρα εκκένωσης, από την οποία οι επιβάτες προσπαθούσαν να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα. Ο συγκυβερνήτης στη συνέχεια ανεβαίνει εκ νέου στο Sukhoi Superjet 100 με τη βοήθεια διασωστών.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες, μέχρι στιγμής αναφορές, ο συγκυβερνήτης επιχείρησε να σώσει τον κυβερνήτη του αεροσκάφους Ντένις Εβντοκίμοφ. Βάσει δηλώσεων του πιλότου, ο συγκυβερνήτης βγήκε πρώτος από το αεροπλάνο.

Κατά την εφημερίδα της Μόσχας Moskovsky Komsomolets, ο συγκυβερνήτης διέσωσε έναν επιβάτη, καθώς και σημαντικά έγγραφα που αφορούσαν την πτήση.

Δείτε το βίντεο:

Τα σοκαριστικά βίντεο και τα σενάρια για την τραγωδία

Από χθες, το γύρο του Διαδικτύου κάνουν και άλλα συγκλονιστικά βίντεο από την ανώμαλη προσγείωση του αεροσκάφους της Aeroflot στο αεροδρόμιο της Μόσχας, με τους 41 νεκρούς. Σε ένα από αυτό φαίνονται οι προσπάθειες που κατέβαλε ο πιλότος να προσγειώσει το αεροπλάνο, το οποίο αναπηδά όταν αγγίζει τον αεροδιάδρομο με μεγάλη ταχύτητα.

Αμέσως μετά «σκάει» με το πίσω μέρος της ατράκτου, το οποίο και τυλίγεται στις φλόγες, ενώ το αεροσκάφος συνεχίζει την ξέφρενη πορεία του.

Την ίδια ώρα, ένα άλλο ντοκουμέντο απαθανατίζει το πλήρωμα του αεροσκάφους να απομακρύνεται από αυτό, ανήμπορο να σώσει τους επιβάτες. Σημειώνεται ότι από το δυστύχημα σώθηκαν τα τέσσερα από τα πέντε μέλη του πληρώματος.

Συγκλονιστικές είναι και οι εικόνες της επόμενης ημέρας, στις οποίες φαίνεται το αεροσκάφος, το οποίο έχει καεί ολοσχερώς, ενώ η άτρακτος έχει σχεδόν λιώσει από τις υψηλές θερμοκρασίες που προκλήθηκαν.

Τα σενάρια που ερευνούν οι Αρχές

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία διερευνά τα αίτια της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους Soukhoi Superjet 100 κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής του προσγείωσης στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, εξετάζει διάφορες εκδοχές, μεταξύ των οποίων η ανεπαρκής εκπαίδευση των πιλότων και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, τα τεχνικά προβλήματα και οι μη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Την δήλωση αυτή έκανε η επίσημη εκπρόσωπος της επιτροπής Σβετλάνα Πετρένκο.

Η ίδια ανακοίνωσε ότι κατά την διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον τόπο της συντριβής στο Σερμέτιεβο, ο πρόεδρος της Ανακριτικής Επιτροπής Αλεξάντρ Μπαστρίκιν έδωσε εντολή να διερευνηθούν λεπτομερώς όλες οι συνθήκες κάτω υπό τις οποίες έγινε το τραγικό δυστύχημα, να προσδιορισθούν τα αίτια και οι συνθήκες που προκάλεσαν την τραγωδία, καθώς και όλα χωρίς εξαίρεση τα άτομα οι ενέργειες ή η απραξία των οποίων συνετέλεσαν στον θάνατο ανθρώπων.

Νωρίτερα το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο δική του πηγή στις ανακριτικές αρχές είχε μεταδώσει ότι πλήγμα από κεραυνό εξετάζεται ως η βασική αιτία που προκάλεσε το δυστύχημα. «Ως κύρια αιτία, θεωρείται το πλήγμα που δέχθηκε το αεροσκάφος από κεραυνό, το οποίο είχε ως συνέπεια να πάψουν να λειτουργούν τα αυτόματα όργανα του αεροσκάφους. Κατά την προσγείωση του το αεροσκάφος, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, προσέκρουσε δύο φορές στον διάδρομο προσγείωσης με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες», δήλωσε η πηγή επισημαίνοντας ότι για πλήγμα από κεραυνό μιλάει το πλήρωμα του αεροσκάφους και επιζήσαντες επιβάτες.

Οι επιβάτες της business class εμπόδισαν τους άλλους να σωθούν

Την ίδια ώρα, σοκάρουν οι μαρτυρίες για τα όσα συνέβησαν στο αεροπορικό δυστύχημα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που μεταδίδει το ρωσικό δίκτυο «24tv», ορισμένοι επιβάτες της business class άρχισαν να πανικοβάλλονται και σηκώθηκαν από το κάθισμά τους, παίρνοντας μαζί τις χειραποσκευές τους, με αποτέλεσμα να κλείσουν τον κεντρικό διάδρομο.

Το γεγονός αυτό έκανε πιο δύσκολη την εκκένωση του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα οι επιβάτες των πίσω θέσεων να καθυστερήσουν να καταφέρουν να βγουν και πολλοί από αυτούς να βρουν το θάνατο. Στα αεροσκάφη Aeroflot της πτήσης SU 1492 υπήρχαν συνολικά 12 θέσεις στη business class και 75 στην οικονομική θέση.

«Τους τραβούσα από το γιακά και τους πετούσα έξω!»

Την ίδια ώρα, η 34χρονη Τατιάνα Κασατκίνα, αεροσυνοδός της πτήσης, μιλώντας σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης αφηγείται ότι άρπαζε τους επιβάτες από τον γιακά και τους έσπρωχνε προς την έξοδο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκένωση του αεροσκάφους.

«Όταν το αεροπλάνο σταμάτησε, άρχισε αμέσως η εκκένωση. Η φωτιά ήταν ορατή. Όλοι φώναζαν ότι πήραμε φωτιά, αλλά δεν υπήρχε φωτιά μέσα στην καμπίνα εκείνη τη στιγμή. Χτύπησα την πόρτα με το πόδι μου και έσπρωξα προς τα έξω τους επιβάτες για να μην επιβραδύνουν την εκκένωση. Για να κάνουν γρήγορα τους τράβαγα από τον γιακά», δήλωσε χαρακτηριστικά η αεροσυνοδός.

«Έγιναν όλα τόσο γρήγορα. Ο καπνός ήταν ήδη μαύρος. Οι τελευταίοι σέρνονταν για να βγουν έξω. Όλοι είχαν πεταχτεί από τις θέσεις τους και προχωρούσαν μπροστά παρά το γεγονός ότι το αεροπλάνο κινούνταν ακόμα με ταχύτητα. Είδα την πρώτη γυναίκα να τηλεφωνεί σε κάποιον και να λέει "πήραμε φωτιά, πέφτουμε"».

«Λιποθυμήσαμε από το φόβο»

Παρ΄ όλο που οι ακριβείς συνθήκες της τραγωδίας δεν είναι ακόμα γνωστές, οι επιβάτες ανέφεραν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης πως το Soukhoi Superjet 100 επλήγη από κεραυνό, λίγο μετά την απογείωσή του.

«Ναι, αυτό συνέβη. Τουλάχιστον είδα μια λευκή λάμψη», είπε ένας από τους επιζήσαντες επιβάτες, Ντμίτρι Χλεμπούσκιν, σύμφωνα με το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Απογειωνόμασταν και το αεροσκάφος επλήγη από τον κεραυνό (...) Η προσγείωση ήταν δύσκολη, σχεδόν λιποθυμήσαμε από το φόβο. Το αεροπλάνο αναπήδησε πάνω στην πίστα σαν ακρίδα και έπιασε φωτιά στο έδαφος», τόνισε ο Πιοτρ Εγκόροφ, επίσης επιβάτης της πτήσης, στην εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα.

«Λόγω του κεραυνού, χάσαμε την επαφή μέσω ασυρμάτου»

Μολονότι οι ακριβείς συνθήκες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους Ντένις Εβντοκίμοφ δήλωσε σε ρωσικά ΜΜΕ πως το Soukhoi Superjet 100 χρειάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση αφού έχασε όργανα λόγω του κεραυνού.

«Λόγω του κεραυνού, χάσαμε την επαφή μέσω ασυρμάτου και περάσαμε στη διακυβέρνηση του αεροσκάφους χωρίς όργανα (…) Δηλαδή χωρίς στοιχεία υπολογιστή όπως συνήθως, αλλά με τις αισθήσεις μας. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο πιλότος στη ρωσική ταμπλόιντ Κομσομόλσκαγια Πράβντα.

«Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τη σύνδεση μέσω της συχνότητας έκτακτης ανάγκης, αλλά λειτουργούσε με διακοπές (…) Μπορέσαμε να πούμε μερικές λέξεις, μετά η επαφή χάθηκε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, η σφοδρότητα της αναγκαστικής προσγείωσης είναι ο λόγος που το αεροσκάφος έπιασε φωτιά. «Ο λόγος είναι σίγουρα ο ακόλουθος: οι δεξαμενές [καυσίμων] ήταν γεμάτες», είπε.

Οι πρώτες πηγές έκαναν λόγο για πυρκαγιά που ξέσπασε στο αεροσκάφος, όμως ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε πολλές ώρες μετά τη συντριβή δείχνει το αεροσκάφος να αγγίζει την πίστα και στη συνέχεια να αναπηδά προτού πιάσει φωτιά.

Αμέσως μετά την προσγείωση οι επιβάτες απομακρύνθηκαν με τσουλήθρες προτού το αεροσκάφος αναφλεγεί με μεγάλη ταχύτητα, με τεράστιες στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται στον ουρανό.

Άλλα ερασιτεχνικά βίντεο δείχνουν τους επιβάτες να τρέχουν πάνω στην πίστα προκειμένου να απομακρυνθούν από το αεροσκάφος. Ένα άλλο, που γυρίστηκε στο εσωτερικό της καμπίνας του αεροσκάφους, δείχνει έναν κινητήρα στις φλόγες ενώ ακούγονται κραυγές πανικού στο αεροπλάνο.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία δεν βλέπει λόγο να καθηλώσει τα εγχωρίως παραγόμενα Soukhoi Superjet 100, μετά την πυρκαγιά στο επιβατηγό αεροπλάνο στη διάρκεια της αναγκαστικής προσγείωσης.

Η Ρωσία έχει ανασύρει τα πτώματα των 41 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Γεβγκένι Ντίτριχ, στους δημοσιογράφους. Τριάντα τρεις επιβάτες και τέσσερα μέλη πληρώματος επέζησαν, είπε. Έξι από τους επιζώντες είναι σε σοβαρή κατάσταση και λαμβάνουν ιατρική φροντίδα, είπε ο υπουργός.

Το πλήρωμα του αεροσκάφους επιβεβαίωσε ότι λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του χτυπήθηκε από κεραυνό, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας τα όργανα του.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία, το αεροπλάνο χτύπησε δύο φορές στον διάδρομο κατά την προσγείωσή του», είπε ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Ρωσίας.

Η εταιρεία Aeroflot στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση SU 1492 «επέστρεψε στο αεροδρόμιο για τεχνικούς λόγους» και ότι οι μηχανές του τυλίχθηκαν στις φλόγες μετά την προσγείωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ