ΚΟΣΜΟΣ

Γκουαϊδό στο CNNi: Η κυβέρνηση του Μαδούρο φοβάται πολύ τη σύλληψή μου

Γκουαϊδό στο CNNi: Η κυβέρνηση του Μαδούρο φοβάται πολύ τη σύλληψή μου
EPA/ Rayner Peña

Ο αυτοανακηρυχθείς ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας,Χουάν Γκουαϊδό, δηλώνει ότι παραμένει ελεύθερος διότι ο Νικολάς Μαδούρο φοβάται τις συνέπειες που θα προκύψουν γι΄ αυτόν, από ενδεχόμενη σύλληψή του. 

«Επειδή φοβούνται. Αυτοί που προσπαθούν να εξαπλώσουν ή να δημιουργήσουν την εντύπωση του ελέγχου, είναι εκείνοι που δεν τον έχουν», δηλώνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, σε συνέντευξή του στο CNNi.

Τα σχόλιά του στο αμερικανικό δίκτυο έρχονται λίγες μόνο ώρες πριν από τη σύλληψη του στενότερου συμμάχου του, Έντγκαρ Ζαμπράνο, από την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας SEBIN.

Λίγο πριν από τη σύλληψή του, ο ίδιος ο Σαμπράνο αφηγήθηκε ότι πράκτορες της SEBIN, περικύκλωσαν το αυτοκίνητό του μπροστά στην έδρα του κόμματός του, της Δημοκρατικής Δράσης.

Ο 63χρονος Έντγκαρ Ζαμπράνο θεωρείται ένας από τους 10 πολιτικούς της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εσχάτη προδοσία, συνωμοσία και άλλα εγκλήματα από το Ανώτατο Δικαστήριο. Κατηγορείται για συμμετοχή αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή του προέδρου της χώρας, της οποίας ηγήθηκε ο Γκουαϊδό στις 30 Απριλίου.

Την Τρίτη, η Συντακτική Συνέλευση αποφάσισε την άρση της βουλευτικής ασυλία τους.

Ο Γκουαϊδό, μέσω του προσωπικό του λογαριασμού στο Twitter, χαρακτήρισε τη σύλληψη του Ζαμπράνο ως «απαγωγή». «Προσπαθούν να διαλύσουν το σώμα που αντιπροσωπεύει όλους τους Βενεζουέλας, αλλά δεν θα το πετύχουν», ανέφερε.

«Έχουμε προσφέρει αμνηστία, ίσως όχι αρκετή, πρέπει να επιμείνουμε. Τώρα υπάρχει ένα θεμελιώδες στοιχείο... οι ένοπλες δυνάμεις θα έχουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη μετάβαση αλλά στην ανασυγκρότηση της Βενεζουέλας», παραδέχεται ο Γκουαϊδό στο CNNi.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο μια αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση αποτελούσε επιλογή, ο Γκουαϊδό απάντησε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο ήταν μία από τις τελικές επιλογές του, διευκρινίζοντας ότι η στρατιωτική δράση δεν θα έπρεπε να προέρχεται από τις ΗΠΑ.

«Και αυτή η επιλογή της βίας -δεν χρειάζεται να είναι ξένη, δεν πρέπει να είναι διεθνής. Ο στρατός είναι πολύ δυστυχισμένος και αυτή είναι η επιλογή της δύναμης, μπορεί να είναι τοπική», δήλωσε.

Ο Γκουαϊδό δηλώνει επίσης ότι παραμένει σε στενή επαφή με τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ και πως είχε επικοινωνία με Αμερικανούς αξιωματούχους νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Αναγνώρισε ότι οι υποστηρικτές του είναι εξαντλημένοι και τρομοκρατημένοι, λόγω απόπειρας εκφοβισμού των διαδηλωτών που τον στηρίζουν, από την κυβέρνηση Μαδούρο. Ισχυρίστηκε επίσης ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με Ρώσους αξιωματούχους, αναφορικά με τη «διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει τη φύση αυτών των συνομιλιών.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει υποστηρίξει ότι κάθε διάλογος που αφορά το μέλλον της Βενεζουέλας πρέπει να περιλαμβάνει το Νικολάς Μαδούρο.

Βουλευτής της αντιπολίτευσης κατέφυγε στην κατοικία του πρεσβευτή της Αργεντινής

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Ρίτσαρντ Μπλάνκο, ένας από τους 10 Βενεζουελάνους βουλευτές σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την υποστήριξή τους σε μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 30 Απριλίου, υπό τον Χουάν Γκουαϊδό, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη, ότι κατέφυγε στην κατοικία του πρεσβευτή της Αργεντινής στο Καράκας.

«Βρίσκομαι εδώ προσωρινά, στην κατοικία του πρεσβευτή», είπε ο Μπλάνκο στον τηλεοπτικό σταθμό VPI, την επομένη της σύλληψης από τις υπηρεσίες πληροφοριών του Έντγκαρ Σαμπράνο, αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης και δεξί χέρι του Γκουαϊδό.

Με πληροφορίες από CNNi: Guaido says Maduro government is too afraid to arrest him, by Paula Newton και ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ