Διπλωματικός «πόλεμος» στην κυπριακή ΑΟΖ - Διάβημα Λευκωσίας στο Λονδίνο
Πηγή: AP PHOTO

Συνεχίζεται η ένταση πάνω στην «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου, με Κύπρο και Τουρκία να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εντείνουν τις προσπάθειές τους προκείμενου να μεταφέρουν το μήνυμά τους στους εταίρους της σχετικά με τα δικαιώματά τους στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Όπως αναφέρει το philenews.com, η Κύπρος, απευθυνόμενη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα εμπλεκόμενα μέρη, διατρανώνει πως οι κινήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ είναι παράνομες. Η Άγκυρα από την άλλη διατείνεται πως η δράση της στην περιοχή είναι «καθόλα νόμιμη».

Στο ήδη τεταμένο κλίμα έρχεται να προστεθεί και η ανακοίνωση από πλευράς Βρετανίας, που θέτει υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Άλαν Ντάνκαν, ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης, όταν κλήθηκε να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις δήλωσε πως «οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε απαράδεκτο τον Βρετανό υπουργό και προανήγγειλε πως θα προχωρήσει στα δέοντα διαβήματα στην βρετανική κυβέρνηση.

«Η όλη στάση του Άλαν Ντάνκαν το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει την είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ.

«Υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος ο Άλαν Ντάνκαν. Θέλω να πιστεύω και θα γίνει το ανάλογο διάβημα προς την Πρωθυπουργό, διότι θεωρώ ότι η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο, και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες», προσέθεσε.

Διαβάστε επίσης