ΚΟΣΜΟΣ

Μαδούρο: Στη Νορβηγία επιδιώκουμε την οικοδόμηση μιας «ειρηνικής ατζέντας» με την αντιπολίτευση

Μαδούρο: Στη Νορβηγία επιδιώκουμε την οικοδόμηση μιας «ειρηνικής ατζέντας» με την αντιπολίτευση
AP

Οι συνομιλίες που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα στη Νορβηγία με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας επιδιώκουν να «οικοδομήσουν μια ειρηνική ατζέντα» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην λατινοαμερικανική χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, στο ρόλο διαμεσολαβητή που έχει αναλάβει, ανακοίνωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε μια «διερευνητική φάση».

Η άφιξη εκπρόσωπων των δύο πλευρών στη σκανδιναβική χώρα σηματοδότησε μια νέα προσέγγιση για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης που έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες στη Βενεζουέλα, μετά την αυτοανακήρυξη του αρχηγού της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό σε μεταβατικό πρόεδρο και τις αποτυχημένες εκκλήσεις του στο στρατό να εκδιώξει τον Μαδούρο από την εξουσία.

«Η Νορβηγία ανακοινώνει ότι έχει διεξάγει προκαταρκτικές επαφές με εκπροσώπους των κυρίων πολιτικών παραγόντων της Βενεζουέλας στο πλαίσιο μιας διερευνητικής φάσης», υπογράμμισε το νορβηγικό ΥΠΕΞ.

Γκουαϊδό: Καμία διαπραγμάτευση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στο Όσλο

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Στάλιν Γκονζάλες και δύο σύμβουλοι εκπροσωπούν την πλευρά Γκουαϊδό στις συνομιλίες αυτές, ενώ ο υπουργός Πληροφοριών Χόρχε Ροντρίγκες και ο κυβερνήτης της Πολιτείας Μιράντα Χέκτορ Ροντρίγκες ταξίδεψαν στο Όσλο εκ μέρους της κυβέρνησης.

Η κάθε πλευρά είχε ξεχωριστές συναντήσεις με Νορβηγούς διαμεσολαβητές, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δήλωσε ο Γκονζάλες σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν έχει καταστεί άμεσα σαφές αν θα συνεχιστεί η πρωτοβουλία αυτή διαμεσολάβησης.

Μιλώντας σε μέλη των ενόπλων δυνάμεων, ο Μαδούρο δήλωσε ότι οι εκπρόσωποί του «ταξίδεψαν στην Νορβηγία για να ηγηθούν της αντιπροσωπείας της Βενεζουέλας για να ξεκινήσουν μια διερεύνηση για συζήτηση και διάλογο με την βενεζουελανή αντιπολίτευση για την οικοδόμηση μιας ειρηνικής ατζέντας για τη χώρα».

Από την πλευρά του, ο Γκουαϊδό με tweet του την Πέμπτη τόνισε ότι οποιαδήποτε «πρωτοβουλία διαμεσολάβησης» πρέπει να ξεκινά με το «τέλος σφετερισμού», αναφερόμενος σε παραίτηση Μαδούρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ