ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Η κυβέρνηση Μόρισον επιστρέφει στην εξουσία

Αυστραλία: Η κυβέρνηση Μόρισον επιστρέφει στην εξουσία
AP/Rick Rycroft

Ο συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός στην Αυστραλία διαφαίνεται ότι ίσως επιστρέψει στην κυβέρνηση, μετά τα αποτελέσματα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης και παρά το γεγονός ότι παραμένει αδιευκρίνιστο, αν θα έχει μία απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με την ABC TV.

“Την στιγμή αυτή, διαφαίνεται ουσιαστικά μία επιστροφή της κυβέρνησης Μόρισον,” δήλωσε ο Άντονι Γκριν επικεφαλής εκλογικός αναλυτής της ABC TV.

“Δεν είμαστε σίγουροι σε ποια θέση θα επιστρέψει η κυβέρνηση”, είπε ο ίδιος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, αλλά θα έχει περισσότερες έδρες από την αντιπολίτευση των Εργατικών.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Αυστραλία Μπιλ Σόρτεν παραδέχτηκε την εκλογική ήττα του, αργά το βράδυ του Σαββάτου, αναγνωρίζοντας ότι το Εργατικό Κόμμα δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο ίδιος τηλεφώνησε στον συντηρητικό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, προκειμένου να τον συγχαρεί για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η προεκλογική εκστρατεία που διήρκησε 36 μέρες κατά τις οποίες η κλιματική αλλαγή και η φορολογική μεταρρύθμιση βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας.

Ο Μόρισον επικέντρωσε την εκστρατεία του σε ζητήματα μετανάστευσης, άμυνας, και μείωσης φόρων, υποσχόμενος μείωση του αριθμού των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα σε ετήσια βάση καθώς και αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Οι Εργατικοί εξήγγειλαν αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση, την υγεία και την πρόνοια, υποσχόμενοι υψηλότερες επιδοτήσεις στους βρεφονηπιακούς και τους παιδικούς σταθμούς που φροντίζουν τα παιδιά ενός εκατομμυρίου οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα για τους ηλικιωμένους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ