ΚΟΣΜΟΣ

Διαδηλώσεις κατά του εθνικισμού στις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας

Διαδηλώσεις κατά του εθνικισμού στις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας
AP Photo/Markus Schreiber

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σήμερα, Κυριακή, στις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας κατά του εθνικισμού, μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές.

Στο Βερολίνο, 20.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές, πολλές χιλιάδες, σύμφωνα με την αστυνομία, έκαναν πορεία από την εμβληματική Αλεξάντερπλατς μέχρι την Στήλη της Νίκης, στο πάρκο του Τιργκάρτεν.

Πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, την Κολωνία και το Μόναχο στο πλαίσιο της ημέρας της ευρωπαϊκής κινητοποίησης κατά του εθνικισμού σε πολλές χώρες της Ευρώπης με πρόσκληση 250 οργανώσεων, ανάμεσά τους οι Attac, Pro Asyl, Campact και πολιτικά κόμματα.

Οι εκλογές της 26ης Μαΐου, οι οποίες είναι πιθανόν να σημαδευτούν από υψηλά ποσοστά αποχής και την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων, θα αποφασίσουν «την μελλοντική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σύμφωνα με τους διοργανωτές που καλούν σε «αγώνα κατά του εθνικισμού και για μία δημοκρατική, ειρηνική και ενωμένη Ευρώπη».

«Διαδηλώνω για να προειδοποιήσω ότι αυτά που κάνουν οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, την Πολωνίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας και ίσως αργότερα της Γερμανίας είναι πολύ επικίνδυνα», εξήγησε ο 27χρονος Μάριους Σλάγκετερ. «Ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο, με παγκόσμια προβλήματα και παγκόσμιες απαντήσεις» που δεν δίνουν οι «εθνικοί εγωισμοί».

Η 78χρονη Ρενάτε Φόιγκτ ανήκει στην ομάδα «Γιαγιάδες κατά της Δεξιάς»: «Είμαι εδώ διότι δεν θέλω να ξαναζήσω αυτό που ένα εθνικοσοσιαλιστικό σύστημα προκάλεσε στην δική μου ζωή, αυτό δεν πρέπει ποτέ να συμβεί». «Ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα κατεβούν στον δρόμο για να πουν ΣΤΟΠ».

Σε μία χώρα όπου οι Πράσινοι ανεβαίνουν, αλλά η άκρα δεξιά υπερασπίζεται «κλιματοσκεπτικιστικές ιδέες, οι οικολόγοι που συμμετείχαν στις σημερινές πορείες κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «το Κλίμα δεν γνωρίζει Σύνορα», ή «Οι Μέλισσες δεν ψηφίζουν, αλλά Εσείς, ναι».

Τα ευρωπαϊκά εθνικολαϊκιστικά κόμματα, ορισμένα από τα οποία συμμετείχαν χθες στο Μιλάνο στην φιέστα που οργάνωσε ο επικεφαλής της ιταλικής Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, παρά το πολιτικό σκάνδαλο που έπληξε τον σύμμαχό τους, το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, ελπίζουν ότι η ευρωομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας θα είναι η τρίτη δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ