ΚΟΣΜΟΣ

Σε Έλληνα πουλήθηκε μπισκότο του Τιτανικού αντί 23.000 δολαρίων

Σε Έλληνα πουλήθηκε μπισκότο του Τιτανικού αντί 23.000 δολαρίων
Ο Τιτανικός ΑΜΠΕ

Ένα ταπεινό μπισκότο που "επέζησε" από το ναυάγιο του Τιτανικού, το 1912, έγινε το πιο ακριβό σνακ του κόσμου, όταν το περασμένο Σάββατο πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Μ. Βρετανία αντί 23.000 δολαρίων.

Το τετράγωνο μπισκότο, φτιαγμένο από νερό και αλεύρι, ήταν αποθηκευμένο σε κουτί διάσωσης που βρέθηκε σε μια σωσίβια λέμβο του Τιτανικού.

Λίγο πριν την δημοπρασία, ο δημοπράτης Andrew Aldridge είπε ότι το μπισκότο Spillers and Bakers Pilot, είναι το "πιο πολύτιμο μπισκότο του κόσμου".

Το μπισκότο βρέθηκε από τον James Fenwick ο οποίος το κράτησε σαν αναμνηστικό, φυλάσσοντας το σε έναν αδιάβροχο φάκελο που χρησιμοποιείται συνήθως για την φύλαξη φωτογραφικών φιλμ.

Ο Fenwick και η σύζυγος του Mabel αναχώρησαν από την Νέα Υόρκη με το υπερωκεάνιο Carpathia για το μήνα του μέλιτος τους. Το Carpathia είχε παρεκκλίνει της πορείας του για να βοηθήσει στη διάσωση επιβατών από το ναυάγιο του Τιτανικού.

Το αρχείο του Fenwick, που στη συνέχεια πωλήθηκε από τους απογόνους του, θεωρείται ως μοναδική συλλογή φωτογραφιών της επιχείρησης διάσωσης και περιλάμβανε και το μπισκότο.

Περισσότεροι από 700 άνθρωποι διασώθηκαν από το Carpathia, όμως 1.500 επιβάτες και πλήρωμα του Τιτανικού δεν τα κατάφεραν.

Τα αντικείμενα του αρχείου Fenwick ήταν ανάμεσα σε περισσότερα από 200 άλλα που πουλήθηκαν στον Οίκο Δημοπρασιών Henry Aldridge & Son.

Ο δημοπράτης Andrew Aldridge σχολίασε: "Είναι το πιο πολύτιμο μπισκότο του κόσμου. Πουλήθηκε σε έναν αγοραστή από την Ελλάδα. Πουλάω αντικείμενα από το ναυάγιο του Τιτανικού για περισσότερα από 20 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Πέρα από το γεγονός ότι το μπισκότο είναι εξαιρετικά σπάνιο, είναι παράξενο".

"Αν θα το δαγκώσει ο αγοραστής; Πολύ αμφιβάλλω, θα ήταν η πιο ακριβή μπουκιά. Νομίζω ότι δεν θα ξαναδούμε κάτι τέτοιο από τον Τιτανικό".

"Δεν γνωρίζουμε σε ποια σωστική λέμβο βρέθηκε το μπισκότο όμως δεν υπάρχουν άλλα παρόμοια. Είναι απίστευτο το πως ένα μπισκότο «επέζησε» ενός τέτοιου δραματικού γεγονότος", καταλήγει ο Aldridge.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ