ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Βρέφος παραλίγο να πεθάνει όταν οι γονείς του αποφάσισαν να το κάνουν vegan

Σουηδία: Βρέφος παραλίγο να πεθάνει όταν οι γονείς του αποφάσισαν να το κάνουν vegan
Φωτογραφία αρχείου Unsplash

Βρέφος στη Σουηδία παραλίγο να πεθάνει από την πείνα, καθώς οι γονείς του το τάιζαν μόνο με προϊόντα για vegan.

Το 18 μηνών μωρό τρεφόταν μόνο με γάλα, καστανό ρύζι και πατάτες, γεγονός που έβαλε τη ζωή του σε «μεγάλο κίνδυνο», όπως τόνισε ο δικαστής στους δύο γονείς, οι οποίοι τιμωρήθηκαν με ποινή φυλάκισης τριών μηνών.

Το κοριτσάκι είχε μεταφερθεί τον περασμένο Φεβρουάριο εσπευσμένα στο νοσοκομείο σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Οι γιατροί έλεγαν πως ήταν «λίγες ώρες μακριά από τον θάνατο», όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα της Independent.

Η δικαστής έκρινε πως παρά το γεγονός ότι οι γονείς της «δεν έβλαψαν σκοπίμως την κόρη τους», η κατάσταση του μωρού προκλήθηκε από «παρατεταμένη ασιτία».

Μετά από τρίμηνη νοσηλεία, το κορίτσι μεταφέρθηκε σε θετή οικογένεια και είναι καλά στην υγεία του.

Σε έγγραφο που κατατέθηκε στο δικαστήριο περιγράφεται η συμπεριφορά των γονέων:

«Λόγω της ιδεολογικής τους πεποίθησης ότι η κόρη τους ήταν “πολίτης του κόσμου”, δεν την είχαν καταγράψει στο ληξιαρχείο, δεν την είχαν πάει ποτέ παιδίατρο, δεν την είχαν ζυγίσει ποτέ, ούτε της είχαν κάνει εμβόλια».

Αρχικά η δικαστής είχε προτείνει οι δύο γονείς να τιμωρηθούν με ποινή φυλάκισης δύο ή τριών ετών. Ωστόσο, οι συνήγοροι υποστήριξαν πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η κατάσταση του βρέφους προκλήθηκε από αυτούς και όχι από ιό του στομάχου.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου το ζευγάρι καλείται να πληρώσει και αποζημίωση 5.600 ευρώ στην κόρη τους, την οποία θα μπορούν να βλέπουν μόνο οκτώ εβδομάδες τον χρόνο και υπό την επίβλεψη κοινωνικών λειτουργών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ