ΚΟΣΜΟΣ

Στήριξη Τουσκ και Μέρκελ στην Κύπρο για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκία

Στήριξη Τουσκ και Μέρκελ στην Κύπρο για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκία
Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

Την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Κύπρο σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε εκ νέου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Μετά τη συνάντηση των προέδρων της ΕΕ και της Κύπρου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνεδρίασης των ηγετών της ΕΕ και δύο ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, ο Ντόναλντ Τουσκ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

«Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, με ενημέρωσε σχετικά με τις τουρκικές δραστηριότητες γεώτρησης. Η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επανέλαβε από την πλευρά της την αντίθεσή της στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στην κατά την κατ` ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Πρόδρομο Προδρόμου, «ο κ. Αναστασιάδης, ενημέρωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο για το θέμα των συνεχιζόμενων παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως έκανε νωρίτερα και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ».

«Ο κ. Αναστασιάδης συζήτησε μαζί τους τα περαιτέρω βήματα και υπήρξε συντονισμός ενόψει της συζήτησης του θέματος στην επόμενη Τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο. Τόσο η Άγγελα Μέρκελ όσο και ο Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασαν συμπαράσταση στην Κυπριακή Δημοκρατία», σημειώνεται.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει και άλλους ομολόγους στο περιθώριο του έκτακτου δείπνου των «28» για την ανάδειξη των επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ για την επόμενη πενταετία.

Επίσης ενημέρωσε τους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα του για το ίδιο θέμα κατά την σχετική προπαρασκευαστική σύνοδο του ΕΛΚ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ