ΚΟΣΜΟΣ

Μειωμένα όρια πρέπουσας κατανάλωσης αλκοόλ στη Βρετανία

Μειωμένα όρια πρέπουσας κατανάλωσης αλκοόλ στη Βρετανία
REUTERS/Stefan Wermuth

Νέους κανόνες κατανάλωσης αλκοόλ εισήγαγε το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας στην αρχή του 2016 σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αρνητικές του επιπτώσεις στο κοινωνικό.

Σύμφωνα με αυτούς, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες θα πρέπει να πίνουν όχι περισσότερα από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα.

Αυτό σημαίνει έξι μικρά ποτήρια κρασί ή πέντε ποτήρια μπύρας με 5% αλκοόλ. Οι έγκυες γυναίκες δεν επιτρέπεται να πίνουν καθόλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αμερική η σύσταση για τις γυναίκες αφορά σε κατανάλωση όχι άνω του ενός "στάνταρντ" ποτού την ημέρα και για τους άντρες όχι άνω των δυο. Αυτό ισούται με 12 μονάδες αλκοόλ στην εβδομάδα για τις γυναίκες και 24 για τους άντρες.

Οι νέοι κανόνες επισημαίνουν επίσης ότι δεν μπορεί κάποιος να μην πιεί όλη την εβδομάδα ώστε να μπορεί μετά ένα βράδυ να πιεί όσο το εβδομαδιαίο όριό του.

Άσχημα φαίνεται ότι είναι και τα νέα για όσους νόμιζαν ότι το κόκκινο κρασί έχει ευεργετικές συνέπειες για την υγεία καθώς έχει λιγότερες από όσες εκτιμάτο και μόνο οι γυναίκες άνω των 55 στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να λένε ότι πίνοντας μειώνεται το ρίσκο θανάτου.

Πρόκειται για την πρώτη συμβουλευτική ανανέωση στην Αγγλία για την κατανάλωση αλκοόλ από το 1995 και εντεύθεν και φαίνεται ότι τη μεγαλύτερη μείωση στις συστάσεις κατανάλωσης υφίστανται οι άντρες που πριν από 20 χρόνια μπορούσαν να πιούν 21-24 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα έναντι 14 σήμερα.
Πλέον, το ανώτατο όριο για τους άντρες είναι ανάμεσα στα χαμηλότερα όλου του κόσμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ