Καταρρέουν τα σχέδια του Μπάνον για μία ακροδεξιά ακαδημία στην Ιταλία
Πηγή: AP Photo/Andrew Harnik

Ο Στιβ Μπάνονπρώην σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και υποκινητής των λαϊκιστικών και ακροδεξιών παρατάξεων και κινημάτων στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, θα πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για να εδράσει το στρατηγείο των δραστηριοτήτων του στο αββαείο του Τριζούλτι στο Κολεπάρντο στην Ιταλία.

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Αλμπέρτο Μπονιζόλι, υπέγραψε την αναίρεση της παραχώρησης του αββαείου στην εταιρεία Dignitas Humanae Institute. Μία απόφαση, που ελήφθη μετά τη γνωμοδότηση των νομικών υπηρεσιών του κράτους, την οποία είχε παραγγείλει ο ίδιος ο Μπονιζόλι. Σύμφωνα με την έκθεση των νομικών, η παραχώρηση του αββαείου στον Μπάνον δεν ήταν νόμιμη και πλέον το υπουργείο δύναται να προχωρήσει στην αναίρεση της παραχώρησης.

Οι βουλευτές του Κινήματος των 5 Αστέρων είναι ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αυτή, καθώς ο Μπάνον είναι ένας από τους διαφημιστές ανά τον κόσμο του κυβερνητικού εταίρου τους, υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι.

Η έκδοση της αναίρεσης της παραχώρησης «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου» η οποία οφείλεται στην «προσήλωση του υπουργού και του υφυπουργού Τζανλούκα Βάκα. «Μόλις ολοκληρωθεί η φάση τούτη και αν διατηρηθεί η ίδια προσήλωση για να φέρουμε σε πέρας την υπόθεση αυτή, θα παρακολουθήσουμε στενά την εξέλιξη του μνημείου αυτού ώστε να είναι ωφέλιμο για την τοπική κοινότητα και επί τη βάσει των αξιών, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή τους.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση εξέφρασε και ο Νικόλα Φρατογιάνι της Ιταλικής Αριστεράς, ο οποίος είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση στο Κοινοβούλιο τους προηγούμενους μήνες για την παραχώρηση του Τριζούλτι στο ίδρυμα του Μπάνον και είχε συμμετάσχει σε δύο πορείες διαμαρτυρίας στο Κολεπάρντο-Τριζούλτι. «Είναι μία νίκη για τη νομιμότητα, την κοινή λογική και τον πληθυσμό της περιοχής, το οποίο είδε να του αφαιρείται ένα κοινό αγαθό τέτοιας μεγάλης αξίας και κάλλους. Είναι μία νίκη για όλες τις τοπικές πρωτοβουλίες, που δεν παραδόθηκαν και πάλεψαν για ενάμιση χρόνο», τόνισε ο Φρατογιάνι.

Διαβάστε επίσης