ΚΟΣΜΟΣ

Από την Κυριακή η ανθρωπιστική βοήθεια στους Σύρους που λιμοκτονούν

Από την Κυριακή η ανθρωπιστική βοήθεια στους Σύρους που λιμοκτονούν
Halil Fidan/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images

Την ελπίδα ότι η βοήθεια στους κατοίκους των τριών πολιορκημένων κοινοτήτων της Συρίας θα ξεκινήσει να παρέχεται από αύριο, Κυριακή (10/01), εξέφρασαν εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν ότι προετοιμάζουν αυτοκινητοπομπές με τρόφιμα και φάρμακα για τον πληθυσμό της πόλης Μαντάγια και των χωριών αλ Φούα και Κεφράγια, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Καθώς η Συρία συνεχίζει να σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο, η εξάμηνη πολιορκία της πόλης Μαντάγια από τον συριακό στρατό και την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία έχει αναπτύξει μαχητές που πολεμούν στο πλευρό του, έχει παγιδεύσει περίπου 40.000 κατοίκους που υπομένουν επιπλέον έναν βαρύ χειμώνα.

Βορειότερα, στα χωριά αλ Φούα και Κεφράγια, στην επαρχία Ιντλίμπ, περίπου 20.000 κάτοικοι πολιορκούνται από ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχουν λιμοκτονήσει στην Μαντάγια από την 1η Δεκεμβρίου σε κέντρα υγείας που λειτουργούν με την υποστήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF), όπως έχει κάνει γνωστό η οργάνωση.

Οι παραδόσεις βοήθειας θα μπορούσαν να αρχίσουν την Κυριακή ή τη Δευτέρα, καθώς προετοιμάζονται τα απαραίτητα έγγραφα, δήλωσε ο Πάβελ Ξίσεκ, εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ στη Συρία, μιλώντας από τη Δαμασκό.

Ο Ξίσεκ επισήμανε ότι οι αποστολές θα είναι επικίνδυνες, καθώς οι αυτοκινητοπομπές θα χρειαστεί να διασχίσουν μέτωπα μαχών.

«Θα περάσουμε από εδάφη που ελέγχει η μια πλευρά σε εδάφη που ελέγχει μια άλλη», εξήγησε ο Πάβελ Ξίσεκ. «Και όπως μπορείτε να φανταστείτε αυτή είναι πάντοτε μια πάρα πολύ λεπτή επιχείρηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ