ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Τι είπε για την Ελισάβετ, το Brexit, τους διαδόχους της Μέι και τις διαδηλώσεις που δεν είδε

Τραμπ: Τι είπε για την Ελισάβετ, το Brexit, τους διαδόχους της Μέι και τις διαδηλώσεις που δεν είδε
AP Photo

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, μετά τη συνάντησή τους στην Ντάουνινγκ Στριτ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λονδίνο.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έκανε δηλώσεις, μεταξύ άλλων, για το εμπόριο, το δείπνο με τη βασίλισσα Ελισάβετ, τις αμυντικές δαπάνες, τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, τους υποψήφιους διαδόχους της Τερέζας Μέι, τo Brexit και τις διαδηλώσεις εναντίον του.

Το επίσημο δείπνο με την Ελισάβετ

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη βασίλισσα, με τον οποία είχαμε ένα όμορφο δείπνο χθες το βράδυ. Ένας φανταστικός άνθρωπος, μια φανταστική γυναίκα».

Οι αμυντικές δαπάνες

«Η Βρετανία είναι επίσης ένας σημαντικός εταίρος στο NATO. Η πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε ότι οι σύμμαχοί μας στο NATO πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους. Και οι δύο μας εργαζόμαστε πολύ σκληρά ως προς αυτό… Αναμένουμε έναν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό κρατών να ανταποκριθεί στο κατώτατο όριο του 2% του ΑΕΠ. Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα, όλα τα κράτη μέλη της Συμμαχίας πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Δεν έχουν άλλη επιλογή».

Μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit

«Καθώς η Βρετανία προετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ δεσμεύονται σε μια εκπληκτική εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες σε μια τέτοια εμπορική συμφωνία, θα έλεγα οι διπλάσιες κι ακόμα κι οι τριπλάσιες σε σύγκριση με όσα κάνουμε αυτή τη στιγμή».

Για τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν

«Δεν γνωρίζω τον Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν τον έχω συναντήσει ποτέ, δεν του έχω μιλήσει ποτέ. Ήθελε να συναντηθούμε σήμερα ή αύριο κι εγώ αποφάσισα ότι δεν θα το έκανα αυτό».

«Νομίζω ότι είναι, όπως εγώ το βλέπω, κάτι σαν μια αρνητική δύναμη. Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να επιδιώκουν να κάνουν τα πράγματα σωστά αντί να ασκούν κριτική. Πραγματικά, δεν μου αρέσουν όσοι επικρίνουν όπως μου αρέσουν και σέβομαι τους ανθρώπους που κάνουν τα πράγματα σωστά».

Για Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι ο Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ είναι ισχυροί υποψήφιοι για τον πρωθυπουργικό θώκο, ερωτηθείς σχετικά με την κούρσα διαδοχής της Τερέζας Μέι, ενώ αναφέρθηκε και στον υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ.

«Γνωρίζω τον Μπόρις, τον συμπαθώ. Τον συμπαθώ εδώ και καιρό. Νομίζω ότι θα έκανε πολύ καλή δουλειά».

«Γνωρίζω τον Τζέρεμι, νομίζω ότι θα έκανε πολύ καλή δουλειά. Δεν γνωρίζω τον Μάικλ, θα έκανε, άραγε, καλή δουλειά; Τζέρεμι, πες μου».

Για το Brexit

«Πιστεύω ότι θα συμβεί και πιθανόν θα έπρεπε να συμβεί. Πρόκειται για μια φοβερή, μια φοβερή χώρα που θέλει την ταυτότητά της, θέλει να έχει τα σύνορά της, θέλει να διαχειρίζεται η ίδια τις υποθέσεις της. Πρόκειται για ένα πολύ, πολύ ιδιαίτερο μέρος».

Για τις διαδηλώσεις

«Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους να ζητωκραυγάζουν κι ακόμα κι εδώ σήμερα ήρθαν χιλιάδες άνθρωποι για να ζητωκραυγάσουν και κατόπιν ακούω ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες. Κι εγώ διερωτήθηκα, πού είναι οι διαδηλώσεις; Δεν βλέπω διαδηλώσεις. Είδα μια μικρή διαδήλωση σήμερα όταν ήρθα, πολύ μικρή, επομένως πολλά από αυτά είναι fake news».

«Επικρατούσε μια φοβερή ατμόσφαιρα και αγάπη, υπήρχε φοβερή αγάπη… Δεν είδα διαδηλώσεις παρά μόνο πριν από λίγο και ήταν μια πολύ, πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων, που τοποθετήθηκαν για πολιτικούς λόγους, επομένως ήταν fake news».

Για την Τερέζα Μέι

H πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν πήρε πιθανόν τα εύσημα που της άξιζαν για τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε με στόχο μια συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αφού η Τερέζα Μέι αστειεύτηκε σχετικά με τις συμβουλές του Ρεπουμπλικάνου προέδρου για το θέμα.

«Ο πρόεδρος (πέρυσι) πρότεινε να μηνύσω την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν κάναμε» είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις και καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία» σημείωσε, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον μεγιστάνα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Βρετανία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξήρε τη συμφωνία του Νοέμβριου που σύναψε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, την οποία οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν τρεις φορές νωρίτερα φέτος.

«Εγώ θα τους είχα μηνύσει, αλλά εντάξει» υπογράμμισε ο ίδιος χαμογελώντας. «Θα τους είχα μηνύσει και θα προχωρούσαμε σε διακανονισμό, όμως ποτέ δεν ξέρεις, εκείνη είναι πιθανόν καλύτερη διαπραγματευτής σε σχέση με εμένα».

Κατόπιν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε: «Πιθανόν, δεν σου δόθηκαν τα εύσημα που σου αξίζουν, εάν αυτά σημαίνουν κάτι, όμως πιστεύω ότι σου αξίζουν πολλά εύσημα, πραγματικά το πιστεύω».

Οι δασμοί στο Μεξικό

Το Μεξικό «πρέπει να κάνει περισσότερα» για να σταματήσει την «εισβολή» των μεταναστών στις ΗΠΑ, εάν θέλει να αποφύγει την επιβολή τελωνειακών δασμών σε βάρος του, επισήμανε ο Αμερικανός ηγέτης, στη συνέντευξη Τύπου με τη Μέι.

Θεωρώντας «απαράδεκτο» το γεγονός ότι «εκατομμύρια άνθρωποι» διασχίζουν τα σύνορα, ο μεγιστάνας υπογράμμισε ότι «οι δασμοί θα τεθούν πιθανόν σε ισχύ», παρά τις συνομιλίες με τη μεξικανική κυβέρνηση με στόχο να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών.

«Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη. Θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα».

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τα σύνορα… Θέλω να δω ασφάλεια στα σύνορά μας, θα δω φοβερό εμπόριο, θα δω πολλά πράγματα να συμβαίνουν κι αυτό συμβαίνει».

«Το Μεξικό τηλεφώνησε, θέλουν να συναντηθούμε, θα συναντηθούν την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ) Πομπέο θα παραστεί στη συνάντηση μαζί με κάποιους άλλους που είναι πολύ καλοί σε αυτό και θα δούμε εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι, όμως νομίζω ότι το πιθανότερο είναι οι δασμοί να επιβληθούν και το πιθανότερο τότε θα λέμε ότι οι δασμοί τέθηκαν σε ισχύ και ότι θα καταβληθούν».

«Κάθε μήνα αυτοί οι δασμοί θα αυξάνονται από το 5% στο 10%, στο 15%, στο 20% και ίσως στο 25% κι αυτό που θα συμβεί είναι ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις που έφυγαν από τη χώρα μας και πήγαν στο Μεξικό, θα επιστρέψουν σε εμάς κι αυτό είναι εντάξει…».

Η Huawei

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε σήμερα «απόλυτα βέβαιος» στο ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια συμφωνία με τη Βρετανία για την πιθανή εμπλοκή του κινεζικού ομίλου Huawei στην ανάπτυξη του βρετανικού δικτύου 5G, ένα ενδεχόμενο που δεν βλέπουν με καλό μάτι οι ΗΠΑ.

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα έχουμε μια συμφωνία» υπογράμμισε έχοντας στο πλευρό του την Τερέζα Μέι, στο Λονδίνο.

Η Ουάσιγκτον απειλεί τους συμμάχους της ότι θα περιορίσει τις ανταλλαγές στοιχείων μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών εάν εμπλέξουν τη Huawei στο 5G.

Ο Τραμπ «φλερτάρει» τους υποψήφιους διαδόχους της Μέι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκμεταλλεύεται την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να βελτιώσει τις καλές του σχέσεις με τους υποψηφίους για τη διαδοχή της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, δήλωσαν σήμερα βρετανικές πηγές.

Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος είχε μια 20λεπτη τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Μπόρις Τζόνσον, τον επικρατέστερο αντικαταστάτη της Μέι και ηγέτη των οπαδών του Brexit, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στον Βρετανό πρώην υπουργό Εξωτερικών.

Η συνδιάλεξη ήταν «φιλική και παραγωγική», αλλά ο Τζόνσον αρνήθηκε μια πρόταση για συνάντηση με τον Τραμπ, πρόσθεσε η πηγή αυτή, επειδή αναμένεται να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση με άλλους υποψηφίους για την ηγεσία αργότερα σήμερα.

Η ομάδα του Τραμπ πρότεινε επίσης μια συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Βρετανό υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στον τελευταίο, ο οποίος διεκδικεί επίσης τον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο Γκόουβ, οπαδός του Brext, «είπε ναι» αλλά «τίποτα ακόμη δεν έχει κανονιστεί», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαίωσε τη συνάντηση αυτή ούτε την τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Τζόνσον.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι διαφημιστής των ακροδεξιών ακτιβιστών όλου του κόσμου.

«Ασφαλώς θα μπορούσαμε να πούμε ‘κοιτάξτε, αντιλαμβάνεστε βέβαια πως είστε ένας διαφημιστής του ακροδεξιού κινήματος σε όλο τον κόσμο», δήλωσε σε συνέντευξη στο Sky News, επικαλούμενος τις πολιτικές του Τραμπ για τους μουσουλμάνους και τα κέντρα μετανάστευσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πως οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον να διατηρηθεί η σταθερότητα των παγκόσμιων εμπορικών συστημάτων, δήλωσε πηγή προσκείμενη σε αυτόν.

Ο Χάμοντ συμμετείχε σε μια συνάντηση με τον Τραμπ, τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και Αμερικανούς και Βρετανούς επιχειρηματικούς ηγέτες κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του προέδρου στη Βρετανία.

«Το μήνυμά του στο επιχειρηματικό στρογγυλό τραπέζι είναι πως οι οικονομίες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ είναι στενά διασυνδεδεμένες και έχουν κοινό συμφέρον να διατηρηθεί η σταθερότητα του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος», δήλωσε η πηγή αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ