ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Σύλληψη δημοσιογράφου που ερευνούσε τη διαφθορά των δημοτικών αρχόντων της Μόσχας

Ρωσία: Σύλληψη δημοσιογράφου που ερευνούσε τη διαφθορά των δημοτικών αρχόντων της Μόσχας
Facebook/ Иван Голунов

Ρώσος δημοσιογράφος, γνωστός για τις έρευνές του για διαφθορά μεταξύ των δημοτικών αρχόντων της Μόσχας, κρατείται από την αστυνομία και κατηγορείται για κατοχή και διάθεση ναρκωτικών, πράγμα που αρνείται, σύμφωνα με τον δικηγόρο του και τον εργοδότη του.

Ο Ιβάν Γκολούνοφ, συνελήφθη στο κέντρο της Μόσχας, καθ’ οδόν προς συνάντηση με πηγή. Λίγο αργότερα βρέθηκε μία τσάντα με ναρκωτικά στο σακίδιό του, σύμφωνα με την διαδικτυακή πύλη Meduza, στην οποία εργάζεται.

Ο δημοσιογράφος δηλώνει ότι η τσάντα δεν του ανήκει.

Άλλη μία τσάντα που περιείχε ναρκωτικά μαζί με μία ζυγαριά βρέθηκαν στο διαμέρισμά του κατά την αστυνομική έρευνα. Ο Ιβάν Γκολούνοφ αρνείται τις κατηγορίες και καταγγέλλει ότι η κράτησή του συνδέεται με τις δημοσιογραφικές του δραστηριότητες.

Αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών για πώληση ναρκωτικών, σύμφωνα με την Meduza, που επισύρει ποινή κάθειρξης 10-20 ετών.

Ο 36χρονος Γκολούνοφ είναι πολύ γνωστός στη Ρωσία για τις έρευνές του περί διαφθοράς στη Μόσχα. Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, είναι στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ντμίτρι Τζουλάι, ο δικηγόρος του Γκολούνοφ, δήλωσε στο Reuters ότι πιστεύει πως τα ναρκωτικά στο σακίδιο του πελάτη του τοποθετήθηκαν από την αστυνομία για να τον ενοχοποιήσουν. Επίσης υποστηρίζει ότι ο δημοσιογράφος χτυπήθηκε καθώς και ότι η αστυνομία αρνήθηκε να πάρει γενετικό υλικό από τα χέρια του ή το σακίδιό του για να διαπιστωθεί αν είχε έλθει σε επαφή με ναρκωτικά.

Ο Τζουλάι δήλωσε ότι η αστυνομία αρνήθηκε επίσης να καλέσει υπηρεσία Πρώτων Βοηθειών για να καταγραφούν τα τραύματα τα οποία υπέστη κατά τη σύλληψή του.

Ο Ιβάν Κολπάκοφ, ο διευθυντής της Meduza, δήλωσε βέβαιος ότι η σύλληψη του δημοσιογράφου συνδέεται με τη δουλειά του.

«Είμαι 100% βέβαιος ότι συνδέεται με την επαγγελματική δραστηριότητα του Ιβάν Γκολούνοφ».

Συνελήφθησαν αρκετοί Ρώσοι δημοσιογράφοι που εξέφρασαν δημόσια τη συμπαράστασή τους στον Γκολούνοφ

Την ίδια ώρα, η ρωσική αστυνομία συνέλαβε μερικούς δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της αστυνομίας της Μόσχας, για να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στο δημοσιογράφο της ιστοσελίδας Meduza Ιβάν Γκολούνοφ.

Μεταξύ των συλληφθέντων δημοσιογράφων είναι ο δημοσιογράφος της Novaya Gazeta Ιλιά Αζάρ, o Πάβελ Κανίγκιν,η Βικτόρια Μίκισα και Ίγκορ Σαντρέγιεφ. Ο Αζάρ σε ανάρτηση του στο twitter έγραψε ότι συνελήφθη και ο δημοσιογράφος Βίκτορ Σεντερόβιτς. Συνελήφθησαν επίσης , όπως μεταδίδουν ρωσικά μεσά ενημέρωσης, ο πρώην διευθυντής σύνταξης του τηλεοπτικού δικτύου Dozd Αντρέι Μπορζένκο και η δημοσιογράφος Άννα Ναρίνσκαγια.

Ο Ρώσος δημοσιογράφος, Ιβάν Γκολούνοφ, γνωστός για τις έρευνές του για διαφθορά μεταξύ των δημοτικών αρχόντων της Μόσχας, κρατείται από την αστυνομία και κατηγορείται για κατοχή και διάθεση ναρκωτικών, πράγμα που αρνείται, σύμφωνα με το δικηγόρο του και τον εργοδότη του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ