ΚΟΣΜΟΣ

Η Παλαιστίνη καταδικάζει δηλώσεις των ΗΠΑ για «προσάρητηση τμήματος της Δυτικής Όχθης» από το Ισραήλ

Η Παλαιστίνη καταδικάζει δηλώσεις των ΗΠΑ για «προσάρητηση τμήματος της Δυτικής Όχθης» από το Ισραήλ
AP Photo/Sebastian Scheiner

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση κατήγγειλε μια αμερικανική πολιτική η οποία καθοδηγείται από «ακραίους» που δεν διαθέτουν «πολιτική ωριμότητα», και καταδίκασε τις χθεσινές δηλώσεις του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον οποίο το εβραϊκό κράτος έχει το δικαίωμα να προσαρτήσει «ένα τμήμα» της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

«Υπό ορισμένες περιστάσεις (...) νομίζω πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να διατηρήσει ένα τμήμα, αλλά όχι ολόκληρη τη Δυτική Όχθη», μια παλαιστινιακή περιοχή την οποία κατέχει το Ισραήλ 50 χρόνια και πλέον, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα New York Times.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες βράδυ, ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης Ιμπραχίμ Μελχέμ καταδίκασε τις δηλώσεις του Φρίντμαν, καταγγέλλοντας μια αμερικανική εξωτερική πολιτική που καθοδηγείται από «μια ομάδα ορισμένα μέλη της οποίας δεν έχουν την απαραίτητη πολιτική ωριμότητα και ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται ακραίοι».

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Σαέμπ Ερεκάτ, χαρακτήρισε από την πλευρά του τον Φρίντμαν «ακραίο πρεσβευτή των (ισραηλινών) εποίκων», στον λογαριασμό του στο Twitter, και πρόσθεσε: «το όραμά τους συνίσταται στην προσάρτηση μιας κατεχόμενης περιοχής, ένα έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Σε ποια αρχή στηρίζει την πεποίθησή του;» διερωτήθηκε το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στη συνέντευξη του Φρίντμαν.

«Στο διεθνές δίκαιο που απαγορεύει την προσάρτηση μιας περιοχής με τη βία; Ή στην πραγματικότητα που επέβαλαν οι δυνάμεις κατοχής;» συνέχισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, όπου αναφέρει ότι μελετάται το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ